Turku_Regions_Cathedral by river Aurajoki_by_Timo Oksanen_optimized

NÁSZ-osok a nagyvilágban: Interjú Tullner Péterrel

Az Erasmus sorozatunk következő részében egy újabb izgalmas úticél kerül bemutatásra: Finnország. Interjúnkban Tullner Péter mesél élményeiről, aki Turkuban, Finnország egyik legnagyobb diákvárosában töltötte félévét. Szó esik a finn oktatási rendszerről, a mindennapi élet kihívásairól, a megélhetési költségekről, valamint a finn kultúra meglepő és szórakoztató sajátosságairól. Ha kíváncsi vagy, milyen Finnországban Erasmusos diákként élni, tarts velünk!

Általában meleg éghajlatú országokba szoktam utazni nyaraláskor, és sok ismerősöm is olyan Erasmus-úti célokat választ, mint Görögország, Spanyolország vagy Portugália. Én azonban valami mást szerettem volna megtapasztalni, és nem kedvelem a túl forró időjárást. Turkut pedig azért választottam, mert hallottam, hogy egy élénk diákváros.

Az oktatás sokkal gyakorlatiasabb. Az üzleti tárgyak esetében a félév során folyamatosan cégekkel dolgoztunk együtt, így az elméleti tudást azonnal gyakorlatba is ültethettük.

Azonnal megtaláltam a közös hangot a nemzetközi diákokkal, és a helyiek is hamar befogadtak. Több finn barátom is lett, akikkel rendszeresen jártam sportolni vagy szórakozni.

Óriási a különbség a kiutazás előtti és utáni angol tudásom között. Mind a szakmai, mind a mindennapi angolom hatalmasat fejlődött.

Természetesen drágább, de a diákélet jelentős támogatásban részesül. Például a menzákon 2,95 euróért lehet ebédelni, és szinte mindenhol van diákkedvezmény. Az átlagos megélhetési költségek körülbelül háromszorosai az itthoniaknak.

Az alap 600 eurós ösztöndíj elegendő a lakhatásra, buszbérletre és arra, hogy mindig jóllakjunk a diákmenzákon. Ha azonban magasabb igényeid vannak, akkor kiegészítő forrásokra is szükség lehet.

A nagyobb utakra vonatot és távolsági buszokat használtam. Turkun belül télen csak busszal közlekedtem, de amint beköszöntött a tavasz, egy kerékpár-kölcsönző alkalmazást használtam, ami hasonló a Mol Bubihoz.

A legtöbben tömegközlekedést vagy autót használnak, de jelentős számban vannak olyan finnek, akik még a jeges utakon is bicikliznek, akár -10 vagy -20 fokban is.

Mint minden városban, itt is találhatók mozik, múzeumok, kávézók, sportlehetőségek és számtalan klub és bár. Ami specifikusan finnországi, az a cross-country síelés, kültéri korcsolyapályák és szaunák, valamint a jeges tóban való fürdés.

Sitz-party-k, szauna és jeges tóban való mártózás, valamint az utazásaim során is különleges élményekkel gazdagodtam, mint például husky szánhúzás, hajótúrák, kajakozás a sarkkörön, vadkempingezés szigeteken és hétvégi kiruccanások a finn cottage-okba, ahol BBQ-zni is lehetett.

Számos apróság volt meglepő, például a szóhasználat vagy a szokásbeli különbségek. A finn ismerkedési szokások nagyon eltérnek az itthoniaktól, és egyes népcsoportok eltérő időpontokban ünneplik például a húsvétot.

Oszd meg ezt a cikket!