liege

NÁSZ-osok a nagyvilágban: Élmények a ragyogó városból. Interjú Babati Zsuzsannával

Karl Mátyás

A „NÁSZ-osok a nagyvilágban” sorozatunkkal különleges utazásra hívjuk olvasóinkat, mely során az ERASMUS hallgató-mobilitási program keretében külföldön tanulmányokat folytató tagjaink élménybeszámolóin keresztül ismerhetünk meg különféle városokat. Ezúttal a Belgiumba, a ragyogó városba, Liégebe látogatunk el, ahol Babati Zsuzsanna osztja meg velünk a Haute École de la Province de Liége egyetemen szerzett tapasztalatait.

Miért esett a választásod Belgiumra és Liégere?

Elsősorban mindenképp francia nyelvterületre szerettem volna menni. Sajnos a francia egyetemek honlapjain elég nehéz volt kiigazodni így átnéztem a belga partnerek oldalaira és mikor megtaláltam a HEPL-t valami klikkelt. A kurzusok angolul folytak de a mindennapokba jól lehetett használni a franciát valamint volt francia nyelvi kurzus is. Fontos szempont volt nekem Németország közelsége személyes okokból. De Belgium adottságaival Németországba, Franciaországba, Hollandiába és Luxembourgba rövid idő alatt és zökkenőmentesen el lehet jutni.

Mennyiben különbözik az ottani oktatási rendszer az ittenitől?

Teljesen más. Kint kiscsoportos órák vannak, rengetek csoportos projektmunka és prezentáció, amik beleszámítanak a végső jegybe. Alapvetően szinte minden tárgyból a végső jegy értékét egy félév közbeni riport/beszámoló és/vagy szóbeli prezentáció alkotta, kiegészülve egy főként írásbeli vizsgával a vizsgaidőszakban. A vizsga az elméleti tudásra ment rá míg a riport és a prezik a gyakorlatban alkalmazott eredményekre. Számomra könnyen teljesíthetőek voltak, a tanárok nagyon segítőkészek. Először bele kell szokni az új oktatásba, de ez pár alkalom után sikerül és szerintem megéri kilépni a komfortzónából és új dolgokkal fejleszteni önmagunkat. 

A group of women sitting on the grass

Description automatically generated

Hogy ment a beilleszkedés?

Szerintem egész jól, rengeteg ESN program volt a félév során, illetve én koliban laktam a többi erasmusossal, így hamar tudtak jó barátságok születni. 

Hogy érzed, mennyiben járult hozzá a nyelvtudásod fejlődéséhez a kint töltött idő?

Nagyban, az hogy mindennap használtam a nyelvet és meg kellett értenem az engem körülvevő környezetet. Ezen túl a nyelvórák is segítettek. Szeretnék nyelvvizsgát lerakni hamarosan franciából. 

Milyenek ott a megélhetési költségek Magyarországhoz képest? Mennyire lehet ott boldogulni a kapott ösztöndíjjal?

A megélhetési viszonyok eléggé hasonlítanak az itthonira. Nem drágább például az élelmiszer, sőt néhány termék olcsóbb. Én az ösztöndíjból jól kijöttem ehhez sokat hozzájárult, hogy a lakhatásom az Erasmus Házban mindössze 240 euró volt. Az étkezésre havi 150-200 euró ment még el. A közlekedésre egy egész éves bérlet 12 euró volt, a vonatozás 7. Szórakozás kicsit drágább, az alkohol 2-3-szor annyiba kerül mint itthon. 

A group of people cooking in a kitchen

Description automatically generated


Milyen a közlekedés infrastruktúrája Liégeben? Jellemzően mivel közlekednek az emberek?

Egyenlőre csak busz van a városban, jelenleg is építik a villamost, emiatt rengeteg lezárás és elterelés van. Sajnos a tömegközlekedés az egyik legnagyobb negatívum. 


Milyen szórakozási lehetőségek vannak a közelben?

A városban van egy külön buli negyed rengeteg kocsmával és klubbal, ezenkívül a környező Maastrichtba szoktak jó bulik lenni, valamint Belgium másik városaiban, Brüsszel, Ghent vagy Antwerpenbe is rengeteg szórakozási lehetőség van.

Volt valami különleges kikapcsolódási lehetőség/aktivitás amit kipróbáltál ott? 

A sport lehetőségek az iskola által vannak biztosítva, amelyet az ott tanuló diákok ingyen igénybe vehetnek. A lehetőségek kínálata határtalan, én is számos sportot próbáltam ki a kintlétem során, mint például a Box, Cheerdancing vagy a Falmászás.


Milyen vicces vagy meglepő szembesülésed volt kulturális különbségekkel az ottani tartózkodásod alatt?

Bár azt mondják magukról, hogy a belgák nagyon pontosak és fontos nekik, hogy időben érkezzenek ez a valóságban nem így tűnt, valamint a buszok és vonatok is általában késni szoktak


Milyen különleges ételeket/italokat érdemes megkóstolni? 

Gofri, sültkrumpli és sör az alap. Ezek mellet helyi specialitás a Peké, ami egy ginszerű borókabogyóból előállított ital és jellemzően gyümölcslével isszák, nagyon kellemes. Ezentúl van még a Boulletes Liégois, egy helyi húsgolyó specialitás barna mártásban. 

Oszd meg ezt a cikket!