UN0220522

Külföldi önkéntes lehetőségek

Az önkéntesség nagyszerű módja annak, hogy javítsa a közösségeink életét itthon és külföldön, miközben hasznos tapasztalatokra, új készségekre és barátokra tehetünk szert a társadalom számára hasznos tevékenységünkkel. Számos különböző program nyújt jobbnál jobb lehetőségeket az önkénteskedni vágyók számára, akár az Európai Unión belüli országokról, akár másik kontinensről legyen szó.

Európai Szolidaritási Testület (ESC)

Az Európai Szolidaritás Testület révén az Európai Unió számos különböző típusú önkéntességi lehetőséget kínál Európán belül és azon kívül, humanitárius segítségnyújtási projektek keretében. Az önkéntes munka nem fizetett, azonban az önkéntesek ellátásáról és kint tartózkodásukról a szervezet gondoskodik.

A programhoz való csatlakozáshoz nem kell mást tenni, mint az eusolidaritycorps.eu oldalon saját profilt létrehozni, megadni az életkort, nemet, nemzetiséget, érdeklődési területeket és tapasztalatokat. Ezután pedig indulhat is a böngészés a különböző önkéntes projektek között. A választásnál érdemes szem előtt tartani a saját preferenciáinkat, így például melyik országba szeretnénk kiutazni, milyen típusú üggyel szeretnénk szívesen foglalkozni, illetve milyen hosszúra tervezzük a kiutazást.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat lehetőséget kínál külföldi önkéntességre az Európai Önkéntes Szolgálatok Ügynökség (EVS) tevékenységéhez kapcsolódóan. Segítségükkel bárki részt vehet külföldi szociális intézmények és civil szervezetek munkájában szerte Európában.

Hogy miért érdemes jelentkezni? Először is azért, mert olyan tapasztalatokra tehetünk szert, amelyeket mindennapi életünkben is kamatoztatni tudunk, nem beszélve az életre szóló élményekről, amelyeket az út során szerezhetünk. A szervezet előkészítő tanfolyama alapján a jelentkezők megtanulják hogyan kommunikáljanak a külföldi szervezetekkel, hogyan adják elő ötleteiket, illetve hogyan tudnak nagyobb távlatú célokat elérni, mindezt egy csapat részeként. A szeretetszolgálat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a felkészítés alatt elnyert tudást a misszió keretén belül is kamatoztatni tudják a résztvevők, az általuk választott cél elérése érdekében. A programban korábban szerepet vállalók beszámolói szerint a misszió nagyban hozzájárult világnézetük formálásához, emellett számos életre szóló élménnyel gazdagodtak.

Amennyiben te is szeretnél csatlakozni valamelyik misszióhoz, akkor a volunteer.maltai.hu/onkentes_kuldes oldalon tudsz jelentkezni.

Service Civil International (SCI)

Az SCI egy világszerte működő, külföldi önkéntes táborokat szervező civil egyesület, amely elsősorban a gyermekek életkörülményeinek javításával, idősekkel, mozgáskorlátozottakkal, illetve menekültek segítésével foglalkozik. A program számos megvalósított eredménnyel rendelkezik, amelyek egytől egyig az önkéntesek áldozatos munkájának köszönhetik létrejöttüket. Ezek közül kiemelendőek a Afrikában megvalósított misszióik, amelyek a harmadik világ országaiban élő társadalmak segítését tűzték ki célul.

A szervezet egyik sarokköve a tagság összetartó ereje, amely egy fontos tényezőt jelenthet egy önkéntes szervezet mellett való elköteleződés során. Akik számára ez fontos szempont, azok mindenképpen megtalálhatják számításaikat az SCI-nél, hiszen egy misszió keretén belül csakis hasonló érdeklődésű, vállalkozószellemű, világra nyitott társakra lelhetnek.

A részvételhez nem kell mást tenni, mint befizetni az éves tagdíjat, amely tartalmazza a kiutazásra vonatkozó biztosítást, emellett regisztrálni a workcamps/info.com oldalon. A szervezet kiterjedt felkészítő táborral is rendelkezik, amelyen a részvétel elsősorban azoknak ajánlott, akik korábban még nem végeztek hasonló önkéntes tevékenységet.

UNICEF Magyarország

Az UNICEF talán az egyik legismertebb nemzetközi szervezet, amely önkéntes tevékenységével nagyban hozzájárul a hátrányosabb térségek életszínvonalának növeléséhez. A szervezet legfőbb célkitűzései között szerepel az ifjúság, a gyermekek helyzetének javítása, elsősorban a táplálkozás, a szociális segélyezés, illetve az oktatás terén. Nagy hangsúlyt fektet továbbá a helyi közösségek infrastruktúrájának fejlesztésére, korszerűsítésére. Fontos szerepet tölt be, mint humanitárius szervezet a gyermekek jogaiért folytatott harcban is, továbbá erős együttműködési kapcsolatokat ápol más szervezetekkel, mint például a FAO-val.

Nemzetközi szervezet voltából adódóan kiterjedt önkéntes hálóval rendelkezik, amely nagyban megkönnyíti a jelentkezési folyamatot. Mindössze az unicef.hu oldalon kell kitölteni egy jelentkezési nyomtatványt, amely után a szervezet magyarországi képviselete felveszi a kapcsolatot a jelentkezővel. Ezután pedig már nincs is más teendő, csak megválasztani azt a célt, amelyet szívesen képviselünk, ezáltal pedig mérlegelni, hogyan tudnánk ahhoz hozzájárulni a szervezet programjain keresztül.

Amennyiben bármelyik említett önkéntes szervezet munkája felkeltette az érdeklődésed, ne habozz és jelentkezz az általunk bemutatott módon és élvezd azt, hogy munkáddal másokat segítesz!

Oszd meg ezt a cikket!