20220620-025-1

Interjú Sugár Bencével, a Navratil Ákos Szakkollégium Gazdasági Vezetőjével

A Választmányi interjúk című sorozatunk negyedik részében Sugár Bencével beszélgettünk. Bence a Választmány oszlopos tagjaként, illetve Gazdasági Vezetőként szerzett tapasztalatai és meglátásai minden vezetőnek készülő olvasó számára értékes betekintést nyújthatnak. Bence többek között megosztotta milyen vezetőnek gondolja magát, továbbá kitért a pozíciója során szerzett  felejthetetlen élményekre is.

Mióta vagy a Szakkollégium tagja és mióta töltesz be vezető pozíciót?

A szakkollégium első évfolyamához tartozom, az első ELTE-s egyetemi évemben, 2021 őszén csatlakoztam. A Gazdasági Bizottsági Vezető pozíciót tavaly május óta töltöm be.

Mi volt a motivációd arra, hogy a Választmány tagja légy?

A fő motivációim az aktívabb közösségi szerepvállalás és a pénzügyi folyamatok megértése voltak. A NÁSZ könnyen meghozza az ember kedvét ahhoz, hogy szervesebb tagjává váljon a közösségnek. Nagyon motiváló, hogy a barátainkkal közösen működtetjük azt a szervezetet, amelyhez a legkedvesebb élményeink kötődnek, tanulmányi és közösségi értelemben is. Emellett különleges élmény, hogy átláthatjuk egy hatalmas állami intézmény belső pénzügyi folyamatait és aktívan tevékenykedhetünk bennük. Ezek a tapasztalatok nagyon értékesek munkavállaláskor is, ez szintén sokaknak motiváló tényező.

Véleményed szerint mi kell ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen? Vannak természetüknél fogva alkalmasabb és kevésbé rátermett vezetők?

Az én vezetői stílusomban leginkább a mélyen belémkódolt jellemvonások meghatározók. Ezért én személyes tapasztalatom alapján inkább úgy érzem, hogy főleg az ember természetébe kódolt tényezők határozzák meg, hogy milyen vezető lesz. Ettől függetlenül persze sok vezetői kompetencia tanulható, fejleszthető, de egy alapvető vezetői karaktere szerintem mindenkinek van. Az én vezetői tevékenységem legfontosabb vonásai a lelkiismeretesség, összeszedettség és a priorizálás képessége, ebben mindenki a saját erősségeit kamatoztathatja.

Neked mit jelent a következő, vezetők munkásságával kapcsolatban megfogalmazott állítás: „Ha elzárkózunk mások ötleteitől, mindent kritikának hallunk. Ha nyitottak vagyunk a kritikára, tanácsokat kapunk.”

A választmányi tevékenység során én is gyakran ütköztem olyan helyzetbe, amikor a saját elképzeléseimet felül kellett írnom mások ötleteivel. Mindenképp fontos, hogy egy szervezetet működtető vezetőség rugalmas, alkalmazkodó legyen, enélkül nem tudtuk volna ezt az évet sikeresen végigvinni. Ugyanakkor bizonyos helyzetekben pont ennek ellenkezőjére van szükség, amikor fel kell ismerni, hogy a határozott érdekérvényesítés szolgálja a céljainkat.

A vezetői gyakorlat egy fontos része elnavigálni ezen a skálán, hogy mikor milyen mértékű kontrollra vagy rugalmasságra van szükség. A mi Választmányunkon belül egy harmonikus, kiegyensúlyozott állapot alakult ki a megengedőbb és határozottabb vezetők között. A határozottabbak temperamentumára egymás között csak T-ként hivatkozunk.

Hogyan értékeled eddigi munkádat a Szakkolégiumon belül?

Tiszta lelkiismerettel mondhatom, hogy sikeres évet zártunk a csapatommal az idei tanévben és ezt nagyon jó érzés egy év után kimondani. Rengeteg körültekintő munkát fektettünk a szakkollégium működtetésébe, ez mindig meghozta a gyümölcsét.

 

A munka nehézségét adta, hogy teljesen új feladatokkal találkoztunk, gyakran csak a feladatok végére állt össze, hogy mi történt valójában. Igaz ez az ELTE-n keresztül lebonyolított beszerzésekre, az oktatói kifizetésekre, a pályázatok kezelésére is. Fontos volt gondoskodni arról, hogy a következő generációknak már rendelkezésére álljon az általunk elsajátított tudás, ezért minden tanulságot gondosan vezetünk egy tudástárban, mely a jövő szakkollégiumi vezetőit segítheti majd. Az új folyamatok feltérképezése mindvégig fenntartott egyfajta izgalmat a pozíció betöltésében.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Lehetséges, hogy ezen tervek megvalósításában előnnyel rendelkezel, hiszen már pontosan tisztában vagy vele, milyen egy vezető pozícióban tevékenykedni?

Nemrég kezdtem az első gyakornokságomat egy pénzügyi tanácsadónál, ezt tervezem folytatni idén, illetve az alapképzés után szeretnék elvégezni egy mestert, de a folytatással kapcsolatban még rugalmas vagyok.

Az biztos, hogy a pozíció segített lehatárolni, hogy milyen tevékenységet szeretnék folytatni hosszútávon. Megmutatta, hogy a vezetői munkakör az erős vonzereje mellett megkövetel egy komoly felelősséget és elkötelezettséget. A folyamatokat szükséges kézben tartani nehezebb időkben is, ilyenkor kell, hogy az embert motiválja egyfajta belső elszántság, lelkiismeretesség. Akkor éreztem meg igazán a pozíció súlyát, amikor ébredéskor az első gondolatom az volt, hogy az ELTE pénzügyi ügyintézőjének jó iktatószámot tartalmazó szerződést küldtem-e el, és hogy hogyan fogjuk időben lezárni az adott beszerzési folyamatot. Ezek a tevékenységek kitöltik az ember mindennapjait, beszivárognak a komfortzónájába, ezért fontos, hogy tényleg olyan mellett döntsünk, amit szeretünk csinálni. Szerencsére az én lelkesedésemet mindvégig fenntartotta az az emberi közeg és az a rengeteg tanulság, amely a tevékenységünket átszőtte. Nagyon megszerettem ezt a közösséget, és kicsit fájó szívvel adom le ezt a pozíciót, a választmányi gyűléseink és a jól véghezvitt folyamatok sikerélményei fognak leginkább hiányozni.

Oszd meg ezt a cikket!