Torinó és Matyi

NÁSz-osok a nagyvilágban: egy félév az Alpok lábainál

Szlucky Ferenc

Mint azt már megszokhattátok, NÁSz-osok a nagyvilágban című interjúsorozatunkban újabb és újabb országokat, városokat ismerhettek meg számos szempont alapján, azon tagjaink élménybeszámolói által, akiknek nemrégiben lehetőségük nyílt egy-egy félévet külföldön tölteni az ERASMUS+ hallgató-mobilitási program keretében. Sorozatunk hetedik része a Pó partjára, a rekordbajnok Juventus és a torinói lepel városába, az északolasz Torinóba kalauzol el Benneteket, ahol Karl Mátyás 2022 őszén egy igazán olaszos félévet töltött el a Torinói Egyetem (olaszul: Università degli Studi di Torino) hallgatójaként.

Miért esett a választásod Olaszországra és Torinóra?

Azért választottam a Torinói Egyetemet, mivel ez az intézmény felelt meg leginkább az általam lefektetett kritériumoknak. Számomra igen fontos volt az egyetem reputációja, a város mérete a lehetőségek, illetve a megközelíthetőség szempontjából, valamint a tárgyak befogadhatósága. Ezek mellett volt egy egyéni preferencián alapuló szempontom is: a mobilitást mindenképp egy mediterrán országban szerettem volna eltölteni. Számomra sokkal vonzóbbak azok a helyek, ahol sokat süt a nap, nem esik annyit az eső, és maga mentalitás is kicsit felszabadultabb – ebbe szerettem volna belekóstolni.

Mennyiben különbözik az olasz oktatási rendszer az ittenitől?

Az olasz és a magyar oktatási rendszerben a főbb elemek, mint például a szorgalmi időszak időpontjai, a teljesítési követelmények, illetve a három vizsgalehetőség hasonlóak. Az osztályozás viszont Olaszországban 1-től 30-ig terjedő skálán fut, a másik fontos különbséget pedig az órák hossza jelenti, ugyanis kint egy tanóra nem kevesebb mint 3 órát vesz igénybe. Ezeket először nehezen bírtam ki, de a második hónapra annyira megszoktam, hogy alig tűnt fel, hogy már 3 órája bent ülök. Ehhez talán az is hozzájárult, hogy olyan tárgyakat választottam, amik igazán érdekeltek.

Mennyire sikerült a kinti egyetemen az ELTE által is beszámíttatható tárgyakat felvenned?

Elsőre a tárgyaimnak körülbelül a felét, azaz 3 tárgyat terveztem befogadhatóként felvenni, de amikor megérkeztem, szembejött velem a valóság. Az óraütközések miatt ez a szám lecsökkent egy darab tárgyra, ami az ökonometria volt. Szóval az, hogy hány tárgyat tudsz befogadtatni, főleg a szerencsén és a minél naprakészebb információk beszerzésén áll.

Hogy ment a beilleszkedés?

A beilleszkedés számomra nagyon hamar és könnyen ment, hiszen az erasmusos közösség nagyon befogadó, és számos programot kínálnak mindennap. A kollégiumban pedig már az első héten életre szóló barátságokat sikerült kötnöm. Sok helyivel is igen jó kapcsolatot sikerült kiépítenem, rengeteg közös pontot találtam velük számos téren. Onnan tudom, hogy jó volt a beilleszkedés, hogy megannyi helyre várnak engem látogatóba, valamint sok barátom jelezte, hogy itt, Budapesten szeretne majd a közeljövőben meglátogatni.

Hogy érzed, mennyiben járult hozzá a nyelvtudásod fejlődéséhez a kint töltött idő?

Fontos tudni, hogy úgy mentem ki Olaszországba, hogy azelőtt nem tanultam olaszul. Kint aztán azzal szembesültem, hogy az egyetemen kívül nem nagyon beszélnek az emberek angolul, így a környezetem rákényszerített a nyelv minél hamarabbi elsajátítására. A nyelvtanulásban a kötelező egyetemi olaszóra segített, ahol a tanárok szintén nem, vagy csak nagyon keveset beszéltek angolul. A napi 24 órás kitettségnek köszönhetően a nyelvtudásom nagyon gyorsan fejlődött. Magyarországra visszatérve felvettem a BTK-n egy olasz kurzust, ahol az ottani tanár felmérte a nyelvtudásomat, és megállapította, hogy A2/B1 szinten vagyok. Úgy gondolom, hogy egy félév alatt ez egy hatalmas lépés volt számomra nyelvi tekintetben.

Milyenek ott a megélhetési költségek Magyarországhoz képest? Mennyire lehet boldogulni a kapott ösztöndíjjal?

Az olasz oktatási rendszerről azt érdemes tudni, hogy ott teljes mértékben jövedelemhez igazítják a tanulmányok alatt fellépő minden költségedet, beleértve a tandíjat, a lakhatást és az egészségügyi ellátást is. Az Erasmus-ösztöndíjasok egy kivételes státuszt élveznek, aminek következtében ezeket a kedvezményeket ők is megkapják. Ennek köszönhetően a megélhetési költségeim nagyjából azonosak, némely téren pedig jelentősen alacsonyabbak voltak, mint Magyarországon. Számomra a legnagyobb pozitív meglepetést az okozta, hogy ez a rendszer kiterjed az étkeztetésre is. A városban található egy menzarendszer, ahol 2,5 euróért, azaz 50%-os kedvezménnyel fértem hozzá egy háromfogásos menühöz. A havi ételre valóm így jelentősen alacsonyabb volt, mint amennyit Magyarországon költök erre.

Milyen a közlekedés infrastruktúrája Torinóban és általában Olaszországban?

Igen, a közlekedés… mint minden helynek, Torinónak is megvan a szépséghibája, ez pedig a tömegközlekedés állapota. A város sakktábla alakja miatt 200 méterenként található egy nagyobb lámpás kereszteződés, ami jelentősen lelassítja a forgalmat. Ezt tetézi az olasz tömegközlekedés rendezetlensége. Sajnos a villamosok és a buszok ritkán járnak, amivel még önmagában nem lenne probléma, viszont a menetrend teljesen kaotikus, nincsen menetrendtábla az állomásokon, és az alkalmazásokban jelzett menetrend szerinti járatok sem érkeznek pontosan. A vonalak járateloszlása is kifogásolható, gyakran öt járatból három egymás után érkezik, majd a következő 20 perc múlva, így este szinte lehetetlen hazajutni tömegközlekedéssel. Viszont egy pozitívuma is van a fentieknek: kintlétem során átlagosan több mint 10 km-t gyalogoltam minden nap, ami kellően fitten tartott.

Milyen szórakozási lehetőségek vannak a közelben?

Szórakozási lehetőségekben nincs hiány, a városban számos pub, bár, illetve klub található. Sajnos Magyarországgal ellentétben, ott minden night-clubba van belépődíj, ami miatt, ha nem vigyáz az ember, elég sokat költhet szórakozásra, cserébe mindig nagyon jó a hangulat. Ha pedig nyugalomra vágynál, bármikor el tudsz vonulni egy alpesi túrára, a tengerpartra, vagy meglátogathatod a számos csodálatos múzeum egyikét.

Milyen vicces vagy meglepő szembesülésed volt kulturális különbségekkel ottani tartózkodásod alatt?

Visszagondolva a legviccesebb kulturális sokkom a tömegközlekedéshez köthető. Olaszországban csak akkor áll meg a busz, ha leinted őket a megállóban. Így jelzed feléjük, hogy erre a járatra szeretnél felszállni. Ez számomra ismeretlen volt, mivel Magyarországon elég a megállóban lennie az embernek. Az első ott töltött hetem során számos bosszús pillanatot eredményezett, amikor egyedül állva a megállóban azért késtem el az óráról, mert az egyetlen busz, ami 15 percenként jön, nem állt meg a megállóban. Először azt hittem, hogy ez csak egyszeri dolog, de újra és újra megtörtént. Szerencsére a harmadik alkalommal voltak helyiek is a megállóban, akik a leintős módszert alkalmazták. Ezt megfigyelve utána én is alkalmaztam ezt, amivel már sikeresen „elértem” a buszt. Mindenesetre nehéz volt ehhez hozzászoknom, mivel a félév során néha el-elfelejtettem ezt, viszont akkor már a bosszankodás helyett csak egy jót mosolyogtam ezen a furcsa szokáson.

Milyen az olasz konyha?

Az olasz konyhát nem véletlenül imádják az emberek. Egyszerűen nem volt olyan étel az ott-tartózkodásom során, ami nem ízlett volna. Magyarországgal ellentétben ott a tészta csak előétel, amit egy főétel követ, ami főleg egy jó nagy adag húsból vagy halból áll, krumpli, rizs vagy valamilyen párolt zöldség kíséretében. A pizza hazájában minden sarkon találsz egy pizzériát, amelyek között csak jó van. Emellett azt figyeltem meg, hogy az olasz konyha sok tekintetben kimondottan egészséges, ami miatt visszatérve minél inkább próbálom az olasz ételeket beilleszteni az étrendembe.

El tudnád képzelni, hogy az Erasmuson túl tovább kint maradsz az országban, vagy hogy a jövőben még visszalátogatsz?

Igen, mindenképpen. Nagyon megkedveltem Olaszországot, rengeteg természeti csodával rendelkező ország, ahol rengeteg jó embert ismertem meg. Meghívást már kaptam, illetve a nyelvet is gyakorlom, szóval nem fogok sokat várni egy újabb olaszországi úttal.

Mit tarts mindenképp észben, ha Olaszországba jelentkezel Erasmusra?

Ha Olaszországba jelentkezel, mindenképp számolj azzal, hogy unatkozni sohasem fogsz! Próbálj ki minél több helyi ételt, italt, és szánj időt a környezeted felfedezésére, meg a kikapcsolódásra! Olaszország egy páratlan hely az egész világon, amit egyszer mindenkinek fel kell fedeznie.

Oszd meg ezt a cikket!