NÁSz-osok a nagyvilágban: Frankfurt, egy csipetnyi Manhattan

Szlucky Ferenc

NÁSz-osok a nagyvilágban című interjúsorozatunk azon tagjaink tapasztalatait hivatott bemutatni, akiknek nemrégiben lehetőségük nyílt külföldi résztanulmányokat folytatni az ERASMUS+ hallgatói mobilitási program keretében. Ezzel a néhány cikkel elsősorban szeretnénk támpontot nyújtani mindazoknak, akik még nem döntötték el, hová jelentkezzenek, megkönnyíteni a nagy utazásra készülődők dolgát, de mindenki számára érdekesnek bizonyulhat, aki érdeklődik más országok és kultúrák iránt. Az interjúk lefedik a külföldi élet számos aspektusát, így minden olvasó megtalálhatja az őt leginkább foglalkoztató kérdéskört.

Az ötödik részben Kuti Klaudia kalauzol el bennünket a Majna partjára, ugyanis 2022. tavaszát (és nyarát) a németországi Frankfurtban, a Goethe-Universität hallgatójaként töltötte. Akár a felhőkarcolók, akár a parkok vonzanak, netán szeretnéd a nyár nagy részét külföldön tölteni, Frankfurttal nem lőhetsz mellé!

Miért esett a választásod Németországra és azon belül Frankfurtra?

Mióta gimnázium alatt részt vettem egy egyhetes cserediákprogramon Németországban, ahol nagyon jól éreztem magam, pozitív tapasztalataim voltak a német kultúrával, a német emberek mentalitásával kapcsolatban, azóta biztos voltam benne, hogy egyszer szeretnék huzamosabb ideig is Németországban élni. Már az első hét során megtapasztaltam, hogy anyanyelvi környezetben milyen gyorsan lehet fejleszteni a nyelvtudásunkat, és mivel szerettem volna megtanulni folyékonyan németül, ezért is alapvető volt, hogy ha Erasmus, akkor Németország. Ezen belül pedig Frankfurtra esett a választásom, hiszen Frankfurt az Európai Unió legfontosabb pénzügyi központja: itt található az Európai Központi Bank és több nagy tőzsde is, a Goethe-Universität pedig magas színvonalú gazdasági képzést biztosít, emellett számos kikapcsolódási lehetőség is van a városban egyetemisták számára, így minden szempontból tökéletes választásnak bizonyult. Majna-Frankfurtot szokás Mainhattannek is nevezni, ezzel utalva az igazán nagyvárosi vibe-ra.

Mennyiben különbözik a német oktatási rendszer az ittenitől?

A legfontosabb különbség talán, hogy Németországban nincsenek évközi zárthelyi dolgozatok. Évközben a kisebb csoportos feladatokon, kutatómunkán van a hangsúly, lexikális tudás számonkérésére pedig minden szemeszter végén, a vizsgaidőszakban kerül sor. Az osztályozás ott is 1-től 5-ig terjedő skálán történik, azonban fordítva, mint itthon: az egyes a legjobb, az ötös a nemteljesítést jelenti. Továbbá törtjegyeket is adnak, mint például 2,3. A szemeszterek kezdete és vége eltér az itthonitól, nem őszi és tavaszi, hanem téli és nyári félévre bontva a tanéveket. A téli félév jellemzően október elejétől február végéig tart, a nyári pedig április elejétől szeptember végéig.

Mennyire sikerült az ELTE-n elfogadható tárgyakat találnod és/vagy felvenned?

Az ELTE-s kötelezően választható blokkokba illeszkedő tárgyak teljesítésére több lehetőség közül is választhattam, azonban kötelező tárgyakat találni nehezebb. Az üzleti statisztika teljesíthető németül, angolul tanulva pedig a társadalmi felelősségvállalás kiváltására volt lehetőségem.

Mennyire ment nehezen vagy könnyen a beilleszkedés?

Számomra nagyon könnyű volt beilleszkedni. A frankfurti ESN (Erasmus Student Network) rengeteg programlehetőséget biztosít erasmusosok számára, így mindenki könnyen megtalálhatja a saját társaságát, az ő érdeklődési körének megfelelő programokon való részvétellel. Az Erasmus nagyon jó lehetőség barátokat szerezni a világ minden tájáról, megismerni az ő látásmódjukat, kultúrájukat, életfelfogásukat.

Hogy érzed, hogyan járult hozzá a nyelvtudásod fejlődéséhez a kint töltött idő?

Rengeteget fejlődött mind az angol, mind a német nyelvtudásom a kint töltött idő alatt. Az erasmusosok között használt nyelv alapvetően az angol, a németekkel azonban igyekeztem németül beszélgetni, így mindkét nyelvet rengeteget gyakorolhattam. Pár hét után már teljesen megszokottá vált, hogy az angol és a német nyelv között váltogatok, már gondolkodni is ezeken a nyelveken kezdtem, hiszen a magyart egyáltalán nem használtam a kint töltött idő alatt, csak amikor telefonáltam az itthoniakkal. Így úgy érzem, különösebb erőbefektetés nélkül, csupán az anyanyelvi környezetben eltöltött idő miatt olyan mértékű fejlődésen ment keresztül a nyelvtudásom, amire itthon sosem lett volna lehetőségem.

Milyenek a megélhetési költségek Magyarországhoz képest? Mennyire lehet ott boldogulni a kapott ösztöndíjjal?

Az alapvető megélhetési költségeket nem találtam magasabbnak, mint itthon. Szerencsére sikerült kollégiumi helyet kapnom, így a lakhatási költségeim sem voltak túl magasak, azonban ha albérletet kellett volna keresnem, akkor valószínűleg nem jövök ki az ösztöndíjból. Így viszont teljesen elegendőnek bizonyult az Erasmus-ösztöndíj.
Ha valaki plusz dolgokra vágyik, például elmenne egy elegáns étterembe, annak a költsége nagyjából másfélszerese az itthoninak, így az ilyen extra dolgokra valószínűleg már nem terjed ki az ösztöndíj összege.

Összességében két nagyobb összeget kellett kezdetben befizetnünk. Ebből az egyik a lakhatásra ment, ami minden lakhatási költséget fedezett. A másik pedig az egyetemnek, ami magában foglalta a diákigazolványunk árát, mely számos kedvezményre feljogosított, és tömegközlekedési bérletként is szolgált egyben.

Milyen a közlekedés infrastruktúrája, illetve jellemzően mit használnak erre a célra?

A tömegközlekedés nagyon hasonló a pestihez. A legjelentősebb különbség az autók közlekedésében van, ugyanis egyes belvároshoz közeli körzetekbe csak bizonyos feltételek szerint megszabott környezetvédelmi tanúsítvánnyal lehet behajtani, ezáltal tisztább a levegő, mint sok nagyvárosban.

Milyen szórakozási lehetőségek vannak a közelben?

Frankfurt egy igazi európai nagyváros, a legkülönfélébb szórakozási lehetőségeket kínálva mindenki számára. Például Sachsenhausen Frankfurt egyik leghíresebb negyede, ahol a művészet, a kultúra, a természet és a bulizás kedvelői is megtalálják a számukra érdekes elfoglaltságot, hiszen rengeteg múzeum, kocsma és klub található a csodálatos, természettel körülvett folyóparton.

Milyen vicces vagy meglepő szembesülésed volt kulturális különbségekkel ottani tartózkodásod alatt?

A legviccesebb kulturális különbséggel való szembesülésem az Európán belüli kulturális különbségek jelentéktelenségével volt. Hiába létezik az a sztereotípia, miszerint a németek pontosak, nem egyszer fordult elő, hogy megkaptam, én németebb vagyok, mint a németek, ugyanis én szeretek mindig időben, inkább már a megbeszélt időpont előtt jóval korábban odaérni, míg a német barátaim folyton késtek, nem is keveset…

Milyen a német konyha? Milyen benyomást keltett benned?

Németországban minden régió egyedi ételekkel rendelkezik. Frankfurtban a leghíresebb étel talán a frankfurti zöld mártás, amit héjában főtt krumplival és frankfurti virslivel fogyasztanak. Emellett híres fogás még a „Handkäse mit Musik”, ami kézzel gyúrt sajtot jelent hagymával. Az almabor pedig Frankfurt tradicionális itala. Tapasztalatom szerint sokan nem rajonganak a német konyháért, szerintem azonban nem rossz, habár a magyar ételeket nem cserélném le rá.

El tudnád képzelni, hogy az Erasmuson túl tovább kint maradsz az országban, vagy hogy a jövőben még visszalátogatsz?

Az ott töltött fél év során lehetőségem volt megtapasztalni a mindennapi életet Európa egyik leggazdagabb országában, multikulturális környezetben tanulni, barátokat szerezni a világ minden tájáról, megismerni az ő látásmódjukat, kultúrájukat, életfelfogásukat és rengeteget fejlődni. Úgy gondolom, az Erasmus egy olyan lehetőség, amivel feltétlenül élni kell, valóban életre szóló élmény. Így bármikor el tudom képzelni, hogy akár huzamosabb ideig is Németországban éljek a jövőben, hiszen nagyon jó élmények kötnek hozzá.

Mit tarts mindenképp észben, ha Németországba jelentkezel Erasmusra?

A legfontosabb dolog, hogy a sok adminisztráció ellenére ne adjátok fel a jelentkezési folyamat alatt, mert minden nehézség ellenére elképesztően megéri!

Ha inkább a szomszédos Hollandia felé vennéd az irányt, az előző, Groningenről készült interjúnkat itt találod meg.

Oszd meg ezt a cikket!