Szabvál és kötvál ajánló II.

Idén is elérkezett a tárgyfelvétel időszaka, mi pedig összegyűjtöttünk néhány szabadon választható, illetve kötelezően választható tárgyat, hogy segítsünk a döntéshozatalban. De mielőtt elmélyülünk a részletekben, tisztázzunk egy fontos különbséget a választható blokkok között.

Az ELTE GTK-án alapszakos félévek során összesen 12 szabadon választható kreditet kell teljesíteni. Szabadon választható tárgynak az ELTE bármelyik kurzusa felvehető, így nem csak a GTK-s tárgyak közül válogathattok. Minden mintatanterven kívüli tárgy beszámítható szabadon választható kreditnek és bármelyik félévben teljesíthető nem csak abban, amit a mintatanterv ajánl.

A kötelezően választható tárgyak esetében a mintatanterv által meghatározott kötvál blokkokból kell megadott mennyiségű kreditet teljesíteni. A blokkokon belül azonban több tárgy közül lehet válogatni és azt is Ti határozzátok meg, hogy melyik kötvált melyik félévben végzitek el. Azonban van amelyik csak a tavaszi vagy csak az őszi félévben indul, így érdemes tájékozódni a kinézett tárgyakról.

Karriermenedzsment I-V. (változó kredit érték)

A karriermenedzsment tárgyak segítenek felkészülni a munkaerőpiacra való kilépéshez és olyan képességeket elsajátítani, amik jól fognak jönni a munka világában. A karriermenedzsment öt tárgyból épül fel:

  • Karriermenedzsment I. – Az álláskeresés lépései (2 kredit),
  • Karriermenedzsment II. – Álláskeresői készségfejlesztés (2 kredit),
  • Karriermenedzsment III. – Önkéntesség a munkavállalásban (3 kredit),
  • Karriermenedzsment IV. – Tanulásmódszertan (2 kredit),
  • Karriermenedzsment V. – Karriertervezés és készségfejlesztés (2 kredit).

A Karriermenedzsment II. ráépül az első tárgyra, ellenben a többi tárgy nem rendelkezik előkövetelménnyel. Ezek a tárgyak többnyire 1-2 napig tartó intenzív tréning alatt zajlanak le.

További részletek: https://karrierkozpont.elte.hu/kepzesek-kurzusok

A kultúra arcai I-II. (3 kredit)

Az ELTE TáTK által tartott kurzus, ahol érdekes témákat járhattok körbe és gondolkozhattok rajta közösen. Tulajdonképpen antropológia kerül terítékre a kultúra szemszögéből.

Filmklub I-III. (változó kredit érték)

A kurzus során különböző filmeket kell megnézni, amikből a későbbiekben számonkérés is várható. Az említett számonkérések többnyire este 8-kor vannak, így attól sem kell nagyon tartani, hogy ütközés lenne az órarendben. A filmek megnézése nincs időponthoz kötve, a diákok maguk oszthatják be az idejüket.

Az ókori Egyiptom filmen (4 kredit)

A kurzus során közösen nézhettek meg filmeket az ókori Egyiptomról, és megfigyelhetitek, hogy milyen képet mutatnak az adott filmek erről a korszakról. A kurzus végén lévő vizsgában a megnézett filmeket kell felismerni egy-egy jelenet vagy leírás segítségével. Idén ősszel a némafilmes korszak alkotásai lesznek a középpontban.

Pszichológiai kísérletben és tudományos aktivitásban való részvétel (2 kredit)

Az ELTE PPK által tartott kurzusok, ahol különböző online és offline tesztek kitöltésével elősegíthetitek a PPK kutatásainak előrehaladtát és kreditet is teljesítitek közben. A kitöltött tesztekért pontokat kaptok, amiből majd összetevődik az érdemjegy a félév végén.

Szorobán (4 kredit)

Ennek a tárgynak a keretében betekintést nyerhettek a japán számolóeszköz, a szorobán használatába. Az alig néhány alkalmas kurzuson a jelenlét kötelező, viszont az említett alkalmak igen korán, már szeptemberben, alig egy hét alatt le is zajlanak.

Sport (1 kredit)

Több mint 40 féle sport közül lehet válogatni az ELTE-n amennyiben valaki úgy dönt, hogy szeretne rendszeres testmozgásba kezdeni. Ez a szabvál remek lehetőséget nyújt, hogy kipróbálhassátok a számotokra érdekes új sportokat, miközben még kreditet is tudtok szerezni. Szemeszterenként általában 14 alkalmas egy ilyen kurzus és 3-nál nem szabad többet hiányozni. Ez a kurzus változó költségvonzatokkal jár, általában 6000 Ft a díja egy félévre.

További részletek: https://www.elte.hu/content/sportolj-kreditert.t.24992

Nyelvi kurzusok (változó kredit érték)

Minden évben több nyelvi kurzus is indul a BTK-n, így ha érdekelnek a különböző nyelvek és kultúrák, akkor mindenképpen megéri felvenni egyet ezek közül a kurzusok közül. A felvehető nyelvek között pedig nem csak európai, hanem ázsiai nyelveket is találhattok.

Szerb civilizáció 2 (magyar nyelven is) (4 kredit)

Országismereti beszédgyakorlatok – szerb nyelven (4 kredit)

A név ne tévesszen meg senkit, hiszen magyar nyelven zajlanak ezek a tárgyak. Mindkét kurzus a TÓK-on indul és egy nap kellemes időtöltését veszi igénybe. A kurzus alkalmával a hallgatók elmennek sétálni az egyiknél Szentendrére, míg a másiknál Budapestre és különböző érdekességeket tudhatnak meg. 

Nagy kérdések rövid története (3 kredit)

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb szabválja, ahol érdekes tudományos kérdésekről hallhattok és vitathattok meg. Évközben nincsenek ZH-k, viszont szemeszter végén ki kell tölteni egy vizsgafeladatsort, ami könnyen teljesíthető amennyiben részt vesztek az utolsó összefoglaló órán.

A mostani szemeszterben magyarul induló tárgy egy társadalomtudományi kötvál, ahol előadásokon és esettanulmányokon keresztül nyerhettek jobban bepillantást ennek a területnek az innovációs stratégiával foglalkozó szakirodalmába. A tárgy teljesíthető két ZH-val, vagy vizsgával, amennyiben a ZH-kon elértétek a megfelelő pontszámot, hogy vizsgázhassatok.

Bevezetés a kulturális antropológiába (3 kredit)

A társadalomtudományi kötválok között igen nagy népszerűségnek örvend a tavaszi félévben felvehető tárgy, hiszen érdekes társadalmi problémákat fejteget az antropológia szemüvegén keresztül. A tárgy könnyen teljesíthető és van, hogy a ZH-k kifejtős kérdéseiben is a véleményetekre kíváncsiak.

Irányzatok és módszerek a kulturális antropológiában (3 kredit)

Ez a társadalomtudományi blokkba tartozó tárgy a Bevezetés a kulturális antropológiába tárgy folytatásaként is értelmezhető, azonban nem előkövetelménye az egyik a másiknak. A tárgyfelépítés és számonkérés hasonló, szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az őszi félévben felvehető tárgy ZH-val és/vagy vizsgával teljesíthető. 

Jog, állam, demokrácia (3 kredit)

Ez a kurzus a jogi kötvál blokkban található, az órákon pedig többek között a választójog és a posztmodern politika témaköreit veszik sorra.  Ez a tárgy is két ZH-val vagy vizsgával teljesíthető. Az előadások végén feltett kérdésekre válaszolva lehet összegyűjteni a plusz pontokat.

Munkajogi alapok (3 kredit) 

Szintén a jogi blokkba tartozó kurzus. A kurzus során a mindennapi életben is használható tudásra tehetünk szert, hiszen a munkaerőpiacra kikerülve mindenki találkozni fog munkajogi kérdésekkel, legyen szó a munkaszerződés aláírásáról, felmondásról vagy egyéb munkaügyi problémákról. A tananyag hasznos mivolta miatt könnyen elsajátítható, így sem a ZH-kra, sem a vizsgákra nem volt nehéz a felkészülés

Sajnos a közkedvelt Sajtójog nem indul a 2024 őszi félévében, de reméljük hamarosan visszatér a felvehető jogi kötválok közé.

A fentebb felsoroltak mellett érdemes a Neptun hirdetései és a kapott üzenetek között is szétnézni, hiszen különböző érdekes tárgyakra és lehetőségekre bukkanhatunk. Ilyen lehetőségek lehetnek a Tanítsunk Magyarországért program (TM1), Hungarian Startup University Program (HSUP), CHARM-EU kurzusai vagy az Üzleti szimulációk és esettanulmányok „A” és „B”. 

További linkek:

TM1: https://tkk.elte.hu/content/a-tanitsunk-magyarorszagert-programrol.t.27850?m=7869

HSUP: https://www.elte.hu/hsup

CHARM-EU: https://www.elte.hu/charm-eu/felhivasok

Sok sikert kívánunk a tárgyfelvételhez!

Oszd meg ezt a cikket!