Jessup_2020_ILSA_03

Élménybeszámoló a Philip C. Jessup nemzetközi perbeszédversenyről

A 2023/24-es tanévben tagja lehettem az ELTE ÁJK Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition csapatának. Az alábbi élménybeszámolómban megosztom milyen volt hazánkat képviselni a világ legnagyobb és legszínvonalasabb perbeszéd versenyén. Először a Pozsonyban megrendezett európai fordulóról számolok be, majd pedig a washingtoni megmérettetés kerül terítékre.

Február 28. és március 2. között a Pozsonyban rendezték meg a Jessup European Friendly-t, a Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition rangos előkészítő versenyét. Ez az esemény jelentős mérföldkövet jelentett az Európa különböző országaiból érkező csapatok számára, hiszen olyan környezetben csiszolhattuk jogi érveinket és perbeszéd képességeinket, amely a nemzetközi jogi eljárások formalitását tükrözi. Magyarországi csapatunk nagy várakozásokkal és elszántsággal indult el erre az útra, készen arra, hogy az idei eset középpontjában álló összetett jogi kérdésekkel foglalkozzon. A versenyen az előzetes fordulókban Észak-Macedóniából, Luxemburgból, Koszovóból és Romániából álló ellenfelekkel kerültünk szembe. Minden egyes forduló a jogi ismereteinket, kutatási képességeinket, valamint a koherens és meggyőző érvek bemutatásának képességét tette próbára bírákból álló testület előtt. A jogi hagyományok és nézőpontok sokfélesége, amelyekkel találkoztunk, gazdagította a nemzetközi jogról és annak különböző kontextusokban való alkalmazásáról alkotott képünket. Külön büszkeséggel töltött el, hogy az egyéni szóbeli produkciók pontozása alapján kilencedik helyen végeztem a mintegy 60 résztvevő közül. Ez nagy mérföldkő számomra, hiszen a top 10 “oralist” között egytől-egyig nálam tapasztaltabb és idősebb versenyzők szerepeltek. 

A Jessup European Friendlyre való felkészülésünk tartalmas volt, számtalan órányi kutatással, írásbeli perbeli beadványunk megfogalmazásával és szóbeli érvelés gyakorlásával járt. A csapat elhivatottsága visszatükröződött jogi elemzéseink mélységében és az erős szóbeli produkcióinkban. Felkészítő tanárainak felbecsülhetetlen értékű útmutatást nyújtottak, arra ösztönözve bennünket, hogy kritikusan foglalkozzunk a vitatott problémával, és előre lássuk az ellenérveket, amelyekkel szembesülhetünk. Az Észak-Macedónia, Luxemburg, Koszovó és Románia elleni mérkőzések intellektuálisan ösztönzőek voltak, kihívást jelentettek számunkra, hogy valós időben igazítsuk ki stratégiánkat és finomítsuk érveinket. A csapatok közötti bajtársiasság a versenyhangulat ellenére is a jogi oktatás iránti közös elkötelezettségről és a Jessup-verseny szellemiségéről tanúskodott. Ezek a fordulók nemcsak a jogi érzékünket tették próbára, hanem arra is alkalmat adtak, hogy tanuljunk társainktól, betekintést nyerjünk a különböző jogrendszerekbe és a nemzetközi jog megközelítéseibe. Mindezek mellett sikeresen jutottunk tovább. Pozsonyi utunk a Szlovákia elleni negyeddöntőben csúcsosodott ki. Legjobb erőfeszítéseink és erős teljesítményünk ellenére vereséget szenvedtünk. Ez azonban nem csökkentette az eredményesség és a fejlődés érzését, amelyet a verseny során tapasztaltunk. A bírák visszajelzései konstruktívak voltak, rávilágítottak erősségeinkre és a fejlesztendő területekre, ami felbecsülhetetlen értékű lesz, ahogyan tovább folytatjuk utunkat a nemzetközi jog területén. 

Március 30. és április 6. között Washingtonban rendezték meg a Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition-t, amely a világ legnagyobb perbeszéd versenye. Ebben az évben rekordot döntve, mintegy 700 csapat közül 150 csapat mérhette össze tudását az amerikai fővárosban. Ez az esemény különösen fontos volt a világ különböző részeiről érkező csapatok számára, hiszen olyan környezetben fejleszthettük jogi érveinket és perbeszéd képességeinket, amely a nemzetközi jogi eljárások formalitását tükrözi. A verseny előzetes fordulóiban a Fülöp-szigetek, az Egyesült Királyság, Brazília és Egyiptom csapataival mérkőztünk meg. A mérkőzések magas színvonalon zajlottak, illetve szorosnak bizonyultak. Minden ellenfelünk jól felkészült volt, így izgalommal teljes várakozás övezett minden fordulót. Teljes őszínteséggel állíthatom, hogy a csapat minden tagja a legjobbját nyújtotta. A washingtoni utunk azonban mindezek ellenére négy mérkőzés után véget ért. Viszont ez sem csökkentette a verseny által kapott tudás és tapasztalat értékét. A kiesést ellensúlyozza továbbá, hogy a beadványunk a mintegy 700 közül a 35. legjobb lett. 

Visszatekintve a Washingtonban eltöltött időre, a Jessup több volt, mint egy verseny. Egy olyan élmény volt, amely arra ösztönzött minket, hogy túllépjük saját határainkat és fejlődjünk a jövő jogászaiként. Az éjszakába nyúló stratégiai megbeszélések, a tárgyalóterem adrenalinja és a csapattagok közötti szolidaritás emlékei még sokáig velünk maradnak. Nemcsak a nemzetközi jog összetettségének mélyebb megértésével térünk vissza Magyarországra, hanem tartós barátságokkal és a jogi perbeszéd iránti megújult szenvedéllyel is.

Oszd meg ezt a cikket!