irodai munka borító

Pénzügyi tanácsadóként egy multinacionális vállalatnál, interjú Kálosi Rolanddal

A „NÁSZ-osok a munka világában” sorozatunk folytatódik, ahol korábbi és jelenlegi NÁSZ tagokkal interjúkat készítünk, hogy bemutassuk, milyen tapasztalatokra tehetnek szert gyakornokként, és milyen tanulságokra lehet számítani az egyetemi évek alatt. Az interjúk során számos szakterületről kaphatunk információkat, amelyek hasznosak lehetnek mindazok számára, akik a jövőben ezeken a területeken szeretnének elhelyezkedni.

Ebben a cikkben Kálosi Rolanddal beszélgettem, aki beszámolt arról, milyen egy multinacionális vállalatnál pénzügyi tanácsadó gyakornokként dolgozni. Többek között arra is kitért milyen tapasztalatokkal gazdagodott a szakkollégiumi tevékenységéből kifolyólag, illetve mit tanácsolna a munka világa előtt állóknak.

A Deloitte Magyarországnál dolgozom, azon belül is a Financial Advisory csapatban tevékenykedek gyakornokként. A csapat vevő és eladó oldalról felvásárlási folyamatokban vesz részt, ezeket vezeti, átvilágítással, értékeléssel és további pénzügyi tanácsadói szolgáltatásokkal foglalkozik. Ebben a munkában veszek én is részt, például elemzéseket készítek, adatokat kezelek, vizualizálok és kutatok.

Tavaly szeptemberben kezdtem el gyakornokként dolgozni eleinte 30 órában, de ez mostanra ez már 40 óra lett. Ennek legfőbb oka, hogy utolsó félévemet töltöm az egyetemen, ami már kevesebb időt igényel, így a menedzseremmel való előzetes egyeztetést követően a 40 órás munkarend mellett döntöttem, mivel így még több tapasztalatot tudok szerezni és a fejlődésemet is ez segíti elő a leginkább.

Munka után eseténként és a hétvégeken van lehetőségem és időm a kikapcsolódásra, sportolásra, a barátaimra és önmagamra. Fontosnak tartom ezt az egyensúlyt megtartani, amiben eddig nem okozott problémát az, hogy itt dolgozom. Emellett sokat segít a feletteseim rugalmassága abban, hogy minden egyéb egyetemi kötelességemet el tudjam végezni és hogy a Szakkollégium tevékenységében is aktívan részt tudjak venni.

Két éve voltam először a Financial Advisory által szervezett FA Nighton, ami egy évente tartott nyílt nap Szakkollégisták számára. Ezen az alkalmon megismerhettem az itt dolgozó kollegákat és betekintést kaptam az itt végzett munkába. Ezek után többször találkoztam még a Deloitte-tal a Szakkollégiumon, versenyeken és kurzusokon keresztül. Így amikor a szakmai gyakorlatommal kapcsolatban állásokat kerestem, már tudatosan adtam le ide a pályázatomat a Deloitte weboldalán keresztül.

Egy rövid telefonos beszélgetést követően egy pénzügyi tesztet kellett teljesíteni, ahol az elemzői, számviteli és pénzügyi tudást mérték fel. Ezek után két szakmai és személyes interjú következett. Meglátásom szerint a gyakornoki pozícióba a megfelelő pénzügyi tudáson felül fontos a motiváció és az érdeklődés a terület iránt. 

Az egyetemi évek alatt azzal lehet kiemelkedni a magas tanulmányi átlag mellett, hogyha kötelező kurzusokon felül más tevékenységeket is vállal az ember. A szakkollégiumi vagy egyéb diákszervezeti tagsággal, vezető pozícióval, versenyeken való részvétellel, TDK-val stb. megmutatkozik az a plusz ambíció és tenni akarás, amit a munkahelyek keresnek egy diákban.

Kezdetben minden új volt és kihívás volt. Például az, hogy beleszokjak a különböző rendszerekbe, fejlesszem a technikai készségeimet, megtanuljam hogyan kell effektíven munkát végezni és a saját munkámat menedzselni. Ezekkel kapcsolatban a munkatársak megfelelő támogatást nyújtottak. Kihívásokkal az ember akárhova is megy, szembesülni fog, ez elkerülhetetlen része nem csak a munkának, de az életnek is. Az a lényeg, hogy ezek a kihívások gondolkodásra, fejlődésre sarkaljanak, tehát kellően nehezek legyenek, de megfelelő energiabefektetéssel meg lehessen ugrani őket. Itt nem csak az elején, hanem később is ilyen típusú kihívásokkal szembesül az ember, ami elősegíti a folyamatos fejlődést.

Alapvetően az ELTE-n nagyobb hangsúly helyeződik az elméleti tudás elsajátítására. Ezen belül különösen a pénzügyi és számviteli tudás szükséges a munkám során, amihez az egyetem egy megfelelő alapot nyújtott. Ezt viszont különböző tréningek és projektmunka által folyamatosan szükséges tovább fejlesztenem. Szerintem egyénileg különböző, hogy mennyire praktikus a tudás, itt sok függ a cégtől is, ahova mész, a rendszerektől, amiket használnak vagy egyáltalán attól, hogy működik az adott gyakornoki program.

Az egyetem elméleti tudását a Szakkollégium kiegészíti az ismeretek elmélyítésével, a kurzusok és a csapatmunka lehetőségével. A különböző projektek, amiket a Szakkollégiumban csapatmunkában végeztem, valamint azok a lehetőségek, amiket így tudtam elérni megalapozták a projektmenedzsment, kommunikációs, együttműködési készségeimet, amelyek a munka világában elengedhetetlenek és minden feladatnál előjönnek. Emellett a Szakkollégiumban töltött idő, az egyetemi tanulás és egyéb szakmai tevékenységeim alakították ki azt a munkamorálomat, ami a sikeres munkavégzésben most is segít.

Azt tanácsolnám a hallgatóknak, hogy amíg nem dolgoznak, addig használjanak ki minél több lehetőséget az egyetemen kívül szakmai tapasztalatok és élmények szerzésére. Csatlakozzanak Szakkollégiumokhoz, egyetemi diákszervezetekhez, közösségekhez, menjenek versenyekre, Erasmussal külföldre, igyekezzenek kapcsolatokat építeni az egyetemen és azon kívül is, hiszen ezekre a tapasztalásokra most van lehetőség és hozzájárulnak később a munkahelyen való boldoguláshoz is. Az állásjelentkezéssel kapcsolatosan pedig azt tanácsolom, hogy mivel ez egy hosszú folyamat, szánjanak rá kellő időt és energiát, és tartsanak ki, ha nehézségekbe ütköznek, mivel pályakezdőként ez mindenkinek egy új, kihívásokkal teli, de izgalmas folyamat.

Oszd meg ezt a cikket!