20230620-186

“A vezetés elsősorban példa.”- Interjú a Navratil Ákos Szakkollégium elnökével, Hegedűs Sámuellel

Hegedűs Sámuellel, a Navratil Ákos Szakkollégium elnökével (korábbi Szakmai vezetővel) folytatódik a Választmány tagjaival készített interjúk sorozata. 

Samu szavaiból könnyedén rájövünk, hogy az alázat, kitartás, hitelesség és precizitás elengedhetetlen ahhoz, hogy valakiből vezető legyen, és azt is megtudhatjuk, hogy közel két év alatt mennyi tapasztalatot lehet gyűjteni.

2022 februárjában csatlakoztam a NÁSZ-hoz, majd 2023 májusában választottak meg elnöknek. Már a második szemeszteremet töltöm ebben a pozícióban. 

Az elnökség előtt egy évig Szakmai vezető voltam, így beleláttam a választmány munkájába. Az akkori elnök, Rea tökéletes példakép volt a számomra. Úgy gondoltam, hogy a munkát, amit végez szívesen folytatnám, a szervezet jövőjéről alkotott elképzeléseim pedig valóban értéket tudnak teremteni a NÁSZ-nak. Így korán megfogalmazódott bennem, hogy amint lehetőségem adódik leadom a pályázatomat, közben pedig igyekeztem minél jobban felkészülni az új fajta kihívásokra. 

Az egyik legfontosabb feladatom a választmány koordinálása. A bizottságok munkáit össze kell hangolni, figyelni kell arra, hogy a napi működést befolyásoló folyamatok megfelelően összeilleszthetőek legyenek, ne zárják ki egymást, hanem erősítsék az “egészet”.  Erre a legkézenfekvőbb fórum a választmányi ülés, ahol közösen ötletelve hangoljuk össze a különböző funkcionális területek munkáját. 

A másik nagy blokk a képviseleti munka. Ennek keretein belül számos erőtérben kell a szakkollégiumunk érdekeit érvényesítenem. Rendszeresen kell megbeszéléseken részt vennem a kari, a HÖK-ös, céges, vagy más szakkollégiumi, diákszervezeti képviselőkkel. Ilyen alkalmakon azokat az együttműködési formákat keressük, ahol kölcsönösen tudunk értéket teremteni egymásnak. 

Az első és legfontosabb, amit mindig szem előtt tartok, hogy fent tartsuk a status quo-t. Összetett erőtérben kell manővereznünk és sokszor minden erőforrásunkat arra kell fordítanunk, hogy a korábban kialakult sztenderdjeinknek eleget tegyünk, biztosítsuk a kiegyensúlyozott színvonalat. 

Ezzel párhuzamosan kiemelt szerepet kap a szervezet fejlesztése is. Igyekszem teret engedni az organikus fejlődésnek, keresni azokat a lehetőségeket, amik segítségével szintet tudunk lépni. Ilyen például a szakkollégium akreditálása, vagy az alapítvány létrehozása. Ezekkel kapcsolatban nehézség, hogy a működtetés leköti az energiáink jelentős részét, de véleményem szerint ezen a téren is helytállok. 

A szakmai vezetői feladatokat 2022 májusától 2023 májusáig végeztem. 

Szakmai vezetőként az én feladatom volt, a szakkollégium oktatási tervét összeállítani, valamint ezt a tervet kivitelezni. 

Fő feladatunk a csapatommal, az előadások és a műhelykurzusok megszervezése volt. Ez rengeteg egyeztetést, emailt, személyes megbeszélést foglalt magába, ahol felkerestünk szakembereket és szépen sorban megegyeztünk a részletekben. 

Emellett fontos volt, hogy egyéb szakmai lehetőségekre is felhívjuk a tagság figyelmét. Aktívan kerestünk és hirdettünk verseny lehetőségeket, konferenciákat, állás ajánlatokat. 

Végül de nem utolsó sorban a Szakmai bizottság feladatköre a céges kapcsolatok kialakítása és ápolása is. Ennek keretein belül volt, hogy cégek képviselőivel stratégiát egyeztettünk, akár egy vacsora felett. 

A két pozícióban különböző vezetői stílusokat képviseltem. A Szakmai Bizottságon belül aktívan allokáltam feladatokat, ellenőriztem a folyamatokat, és a munka jelentős részét személyesen végeztem el. Természetesen figyeltem a delegálásra is, hogy másoknak is legyen fejlődési lehetősége, és saját magamat se terheljem túl. 

Elnökként egy inkább Laissez-faire filozófiát követek. A választmányon belül kisebb hangsúlyt kap a tanítási folyamat, az ellenőrzés. Arra koncentrálok, hogy egyenletesen legyenek terhelve a csapatom tagjai, illetve támogató szerepet töltök be. 

Amire igyekszem odafigyelni, hogy mindenki végezzen olyan feladatot, amit élvez. Néha le kell nyelni a békát is, én is sokszor fogom a fejem egy-egy megfeszülős időszakban, de tapasztalatom szerint, ha túlnyomórészt élvezetes a napi teendők listája, magasabb a morál, a végeredmény magasabb minőségben készül el. 

A pályázatom egyik fő gondolata így hangzott: “A vezetés elsősorban példa.” Ehhez azóta is tartom magam. Vezetőként elengedhetetlennek tartom, hogy hiteles legyek a csapatom szemében.

Senki sem tökéletes. Én is rengeteget hibázok. Talán a legfontosabb egy olyan szervezeti kultúra kialakítása, ahol erre van lehetőség, és van aki segít korrigálni. Ha sikerül egy bizalmas légkört létrehozni, minden könnyedebben megy. 

Oszd meg ezt a cikket!