Víziótól a sikerig

Tanácsok a jövő vállalkozóinak

Február 15-én a Mind Your Business Egyesülettel közösen megrendezésre került a Vállalkozás: Víziótól a sikerig konferenciánk, aminek során olyan elismert vállalkozók osztották meg velünk tapasztalataikat, mint Végel Tamás, Farkas Dezső, Gazdig Bence, Balogh Petya. Továbbá egy kerekasztal beszélgetés keretein belül Gyarmati Fanni, Sándorfy Adrián és Várfi András is megvitatta a startup alapítások hullámvölgyeit.

Sokszínű háttérrel rendelkeznek előadóink, azonban mindannyiukban volt valami közös, ez pedig a vállalkozás alapítás és az azzal kapcsolatos nehézségek, amikkel megküzdöttek.
Így a mai cikkünkben a tanácsaik egy részét foglaltuk össze számotokra, ami többször visszaköszönt előadásaik során.


Többen fontosnak tartják a pénz-idő-egészség „háromszögének” a szem előtt tartását, mert ezek olyan tényezők az életünkben, amit nem érdemes feláldozni. Az ismert és sokat emlegetett munka-magánélet egyensúly is erre utal, de ez emberenként eltérő. Van, aki napi szinten tartja az egyensúlyt és van, aki ciklusokban dolgozik, így fontos kitapasztalni melyik a legjobb módszer számunkra.
Azonban, ha olyan a személyiséged, hogy nem lennél boldog amíg nem érted el a vállalkozásoddal a világpiacot, akkor érdemes küzdeni a céljaidért. A lényeg, hogy tudjuk mi az igazán fontos számunkra a nap végén és ne adjuk fel ezeket az értékeket.

De ezek megvalósíthatatlanok jól kialakított szokások nélkül. Első lépésként tegyük rendbe a magánéletünket, hiszen erős alapra tudunk erős várat építeni.
Legyünk nyitottak a változásra és ne ragadjunk bele megszokott rendszerekbe, mert a világ és az emberek elvárásai is folyamatosan változnak körülöttünk.
Legyünk magabiztosak és higgyünk abban, amit alkotunk, mert a kitartás a nap végén bevonzza a lehetőségeket. Amint saját magunk alapjai rendben vannak, érdemes áttenni a környezetünkre a fókuszt.

Fontos a bizalom kiépítése a dolgozókkal és a megbecsülésük elnyerése, hiszen nem csak nélküled, de nélkülük sem fut a szekér. Azonban a megfelelő emberek megválasztása sosem egyszerű. A dolgozókban ne barátokat keressünk, hanem munkatársakat, mert lehet személyiségileg nem passzoltok, de kiváló szakember az illető.
Emellett viszont a megfelelő célok nélkül sem tud a cégünk fejlődni, így érdemes messzebbre tekinteni mint először terveznénk, mert minél nagyobbat lendítesz, annál messzebbre érkezel. 

Balogh Petya

Azonban a vállalkozói élet nem fenékig tejfel, mindannyian keresztül mentek nem egy bukáson, nehézségeken és bukkanókon, ami fejfájást és álmatlan éjszakákat okozott számukra. Mégis a nehézségekből tudunk tanulni és tapasztalatot szerezni, hiszen nincs probléma mentes időszak az életben.

Továbbá nem csak küzdeni kell tudni, hanem elengedni is, legyen szó az első veszteséges cégről, esetleg egy sikeres vállalkozás eladásáról vagy egy megrekedt helyzetről, amiből nem tudunk kilábalni. A lényeg, hogy a végén ezt ne bukásként, hanem tanulópénzként fogjuk fel, amit még egyszer nem fogunk elkövetni.

De tanulni nem csak rossz tapasztalatokon vagy nehézségeken keresztül lehet, hanem a folyamatos ön- és tudásfejlesztés is fontos, hiszen többen a vállalkozásuk megalapítása után visszaültek a padsorok közé.

Egy teljes délután tanácsait nem egyszerű egy cikkben összefoglalni, így érdemes követni oldalainkat, hiszen folyamatosan sok izgalmas előadóval és előadásokkal készülünk számotokra, akik közelebb hozhatják a valóságos eseményeket, amit az egyetemi padokban nehezebben tudunk megszerezni. 

Oszd meg ezt a cikket!