matyi kép

Geopolitikai elemzőként a Makronóm Gazdaságkutató Intézetnél, interjú Karl Mátyással

A NÁSZ korábbi és jelenlegi tagjaival készített interjúsorozata tovább folytatódik. Minden cikkünkben egy-egy újabb munka- és feladatkört ellátó hallgató mindennapjaiba engedünk betekintést, amely fontos tapasztalatokkal láthat el bennünket. A sorozat célja, hogy az olvasó betekintést nyerhessen a különböző gyakornoki lehetőségek és karrierutak világába. Mai beszélgetésünkben Karl Mátyással beszélgettünk, aki megosztotta hogyan talált rá aktuális munkahelyére, illetve mit javasol a még munka világa előtt álló hallgatóknak.

Jelenleg a Makronóm Gazdaságkutató Intézetnél dolgozom geopolitikai elemzőként. Ez annyit jelent, hogy a világban játszódó, főleg nemzetek közti eseményeket analizálom és próbálok következtetéseket levonni belőle. Például, mi köze van az Izrael és Gáza közti konfliktusnak a mostani Huszi csoportok teherhajó-támadásaihoz, és ez milyen módon befolyásolja a benzinárakat itthon Magyarországon.

A cégnél jelenleg a szakmai gyakorlatomat töltöm, viszont ha befejeztem, lehetőségem van teljes vagy részmunkaidőben dolgozni. Az intézet az utánpótlás képzési programját tavaly indította el, és nagy örömmel tölt el, hogy az elsők között vehetek részt ebben a programban. A gyakorlat részeként nemcsak a munkafolyamatokban segédkezek, hanem egy 12 alkalmas képzéssorozaton is részt veszek, amelyben szakértők tartanak előadásokat a magyar és nemzetközi gazdaságpolitikáról, iparpolitikáról és gazdasági adatelemzésről.

A munkaköröm számos izgalmas feladatra terjed ki: többek között nemzetközi geopolitikai események híreinek monitorozására és feldolgozására, EU-s és nemzetközi gyűlések élő közvetítéseinek megtekintésére és azok lényegének összefoglalására, valamint rangos konferenciákon való részvételre és arról való jelentéstételre, illetve cikkek készítésére. A kutatóintézet körülbelül 50 főt foglalkoztató középvállalkozás, a csapatom pedig nagyon összehangolt és fiatalos. Nagyon szeretek a jelenlegi munkahelyemen dolgozni.

Ez egy nagyon jó kérdés. Mondhatni, a sors keze volt benne. Tavaly tavasszal nem kerestem állást, mivel tudtam, hogy sokat fogok utazni nyáron. Az egyetemi szemeszteremen volt egy tárgy Nemzetközi Politikai Gazdaságtan néven, amely nagyon aktuális és érdekes volt számomra, mivel kiskoromtól fogva érdekelnek a nemzetközi kapcsolatok és az országok egymással való viszonya, ezért minden órán aktívan részt vettem. A szemeszter végén Dr. György László professzor úr odajött hozzám, és felajánlotta, hogy dolgozhatok a Makronóm Intézetben, mivel rendkívül aktív voltam az órákon. Először haboztam az ajánlaton, de elmondtam neki az aggodalmaimat, és nagy örömömre sikerült annyira rugalmassá tenni a nyári munkavégzést, hogy az utazásaimra is maradt idő.

Mivel a szakkollégiumi tagságomat a munkavégzéssel azonos időben kezdtem, ezért sajnos erre nem volt példa.

Jelenleg félállásban, heti 20 órában dolgozom. A munkavégzés igen rugalmas, hetente egy home office lehetőséggel, valamint ami számomra szintén nagyon nagy pozitívum, hogy a munkavégzés 9-kor kezdődik, aminek köszönhetően nem kell nagyon korán kelni.

Aki keres, az talál. Ha nem sikerülnek az interjúk, vagy egyszerűen nem találsz a saját kritériumaidnak megfelelő munkát, ne csüggedj. Ha kellően elszánt vagy, idővel megtalálod azt a munkahelyet, ahol jól érzed magad. Ezenkívül tanácsolnám, hogy legyetek nyitottak a különböző lehetőségekre, és ne féljetek új készségeket és ismereteket szerezni, mert ezek nagymértékben növelhetik a munkaerőpiacon való versenyképességeteket!

Oszd meg ezt a cikket!