Gyakornokként az emberekért

Szabó Beatrix Olívia

Bálint Gréta

A NÁSz-osok a munka világában című, korábbi és jelenlegi tagokkal készített interjúsorozat keretében mindig egy-egy újabb munka- és feladatkört ellátó hallgató mindennapjaiba engedünk betekintést. Olyan karrierlehetőségekről ejtünk szót, amelyek számtalan hallgató előtt felvetődhetnek és nagy valószínűséggel fel is fognak vetődni legkésőbb az egyetemi tanulmányaik végéhez közeledve, ezáltal hasznos információkkal kecsegtetve a leendő munkavállalók számára. Célunk a sorozattal az, hogy néhány szubjektív történeten keresztül röviden bemutassuk, melyik karrierút mivel jár, és vajon kinek éri meg belevágni.

Ez alkalommal Bálint Grétával, elsőéves pénzügy és számvitel szakos hallgatónkkal beszélgettem, aki többek között arról is beszámolt, milyen Magyarország egyik vezető olajipari vállalatánál gyakornokként tevékenykedni.

Mit kell tudni a munkádról? Hol dolgozol, milyen szerepet töltesz be a munkahelyeden, mik a feladataid?

Az OMV Hungária Kft.-nél vagyok HR-gyakornok. A munkaköröm kifejezetten sokszínű. Előkészítem a munkaszerződéseket, kezelem a munkaidő-nyilvántartó rendszert és a gyakornoki pozíciók intézése is az én feladatom. A legnehezebb mind közül a bérszámfejtési inputok havi szintű előkészítése.

Hogyan találtál rá erre a lehetőségre?

Egyik ismerősöm gyakornokként dolgozik egy másik területen, tőle hallottam a felszabadult  pozícióról.

Milyen kritériumoknak kellett megfelelned ahhoz, hogy felvegyenek? Milyen volt az interjú és a kezdetek?

Gazdasági szakon kellett folytatnom a tanulmányaimat, illetve minimum egy év hátralévő hallgatói jogviszony volt az elvárás. Hosszú távra kerestek gyakornokokat a több hónapos betanulás miatt, így ezt is figyelembe vették.
Egy elbeszélgetésen vettem részt, ahol egyedül a főnökömmel társalogtam. Mivel HR-es, nem volt szüksége segítségre. Az iroda egyik tárgyalójában folyt az interjú, mindenki kedves volt a munkahelyen, tiszta és igényes volt a környezet.
Azonban a kellemes interjú után a betanulás kevésbé volt élvezetes. Szerencsére a munkatársaim, a rugalmas beosztás és a változatos feladatok átsegítenek a nehézségeken. Még fél év elteltével is találkozom újdonságokkal, meglepetésekkel.

Hogy érzed, mennyire ad praktikus tudást az egyetem a szakterületeden?

Éppen ellenkezőleg, a munkám során megszerzett tudást hasznosítom jelenleg az egyetemen. Elsőéves hallgatóként tanulom az Emberi erőforrás menedzsment alapjai című tárgyat, és rengeteg ismerős dolgot és szituációt hallok az előadásokon és szemináriumokon. Amik ott elhangzanak általánosítva, azokat végzem és első kézből tapasztalom a munkahelyemen, emiatt jobban is tetszik a kurzus, mint a közvéleménynek.

Voltak olyan feladatok, amelyekkel egyszerűbb volt megbirkóznod a szakkollégiumban szerzett tapasztalatoknak köszönhetően?

Fél éve vagyok tagja a NÁSz-népnek, így inkább a saját tudásomat tudtam hasznosítani a szakkollégiumban.
A tavaszi eljárásban tagja voltam a felvételi bizottságnak, ahol így a munkám során szerzett tapasztalatot és tudást alkalmazhattam. Hasznomra vált, hogy a nálunk meghirdetett pozícióknak köszönhetően számtalan önéletrajzzal találkoztam, amiből sok információt le lehet szűrni az adott jelentkezőről.
Nem számít, hová adjuk be a jelentkezésünk, mindig fontos a szépen és igényesen megszerkesztett CV, hiszen ez formálja meg az első benyomást a HR-esek fejében.

Heti hány órában dolgozol? Nem nehéz mindezt összehangolni az életed többi területével: a tanulmányaiddal, családdal, barátokkal, hobbikkal?

Hetente átlagosan 20 óra az elvárt, azonban a hónapok végén mindig megnő a heti óraszám a bérszámfejtés miatt, de az sem beoszthatatlan. Hetente egy napot bent kell lennem az irodában, hogy elvégezzem a papírmunkát, és az sem baj, ha tudják: még létezem. Ezen kívül home office-ban dolgozom. A főnököm nagyon rugalmas, az a fontos, hogy elvégezzem a kiszabott feladataim, így nem korlátozza be, mikor dolgozhatok, akár este is megcsinálhatom.

Munka mellett bejárok az egyetemi órákra, és a szakkolis kötelezettségeimet is elvégzem. Nem könnyű ennyi mindent párhuzamosan csinálni, de egy jó időbeosztással bármi megoldható, így a szórakozás, barátokkal és családdal való időtöltés sem marad ki.

Mit tanácsolnál azoknak a hallgatóknak, szakkollégistáknak, akik még a munkavállalás, gyakornokság előtt állnak? Mire legyenek felkészülve, hogyan javítsanak az esélyeiken, és hol a legérdemesebb lehetőségek után kutatniuk?

Az önéletrajz mindennek a lelke, hiszen az adja az első benyomást. Mindenképp pdf-formátumban küldjük el, ne hagyjuk meg Word-dokumentumként, hiszen átírható és különböző Word-típusokkal elcsúszhatnak a szerkesztett részek.
Minden szimpatikus pozícióra érdemes jelentkezni, ami egy kicsit is felkelti a figyelmünket. Sosem tudhatjuk, mennyire lesz jó fej egy cég, muszáj üldözni a szerencsénket.

Oszd meg ezt a cikket!