Reni - kamerával

NÁSz-osok a nagyvilágban: Jaén, ahol tiéd lehet az andalúz életérzés

Szlucky Ferenc

Elindult NÁSz-osok a nagyvilágban című cikksorozatunk második évada, amelyben újabb országokat és városokat ismerhetünk meg azon tagjaink élménybeszámolói által, akiknek nemrégiben lehetőségük nyílt egy-egy félévet külföldön tölteni az ERASMUS+ hallgató-mobilitási program keretében. Ezzel a néhány cikkel elsősorban szeretnénk támpontot nyújtani minden érdeklődőnek, aki még nem döntötte el, hová jelentkezzen, hasznos tippekkel megkönnyíteni a nagy utazásra készülődők dolgát, de érdekesnek bizonyulhat különböző kultúrák szerelmeseinek is. Tematikus interjúink számos szempont szerint mutatják be a külföldi életet, így minden olvasó megtalálhatja bennük az őt leginkább foglalkoztató kérdéskört. Ezúttal Somogyi Renáta beszámolóját olvashatjátok, aki 2022 őszén egy andalúziai kisvárosban, Jaénben, az Universidad de Jaén hallgatójaként gazdagodott életre szóló élményekkel.

Miért esett a választásod Spanyolországra és Jaénre?

Gimnáziumi tanulmányaim során 4 évet tanultam spanyolul, amely időszak alatt belopta magát a spanyol kultúra a szívembe. Mikor a kiutazást terveztem, meg sem fordult más ország a fejemben, tudtam, hogy az egyetlen lehetséges úti cél számomra Spanyolország. Sokat hallottam és tanultam arról, hogy a rengeteg ünneplés a kultúrájuk része, és életvidám, csupaszív emberek lakják. Ezt az életérzést és mentalitást szerettem volna én is testközelből megtapasztalni.

Eleinte Málaga volt az úti célom, azonban az élet egy jobban hozzám illő kisvárosba szánt, ahol sokkal inkább megtapasztalhattam, milyen is az igazi spanyol élet. Jaén Andalúzia közepén található olajbogyó termővidék, ahonnan szinte minden délen lévő nagyváros beutazható, kis szerencsével pedig Gibraltár és Marokkó is elérhető. Ez egy fantasztikus hely, ahol rengeteg lehetőséged van érintkezni a spanyol hétköznapokkal, és elsősorban nem az Erasmusra érkezett, sokkal inkább a helyi diákok lesznek a társaságod.

Szerintem ez az otthonos érzés egy igazi érték, és szívvel tudom ajánlani mindenkinek, aki ugyanígy szeretné ezt megtapasztalni.

Mennyiben különbözik a spanyol oktatási rendszer az ittenitől?

Az egyetemi oktatási rendszer jelentősen eltér az ELTE-n tapasztaltaktól. Az elméleti és gyakorlati órákon egyaránt részt kell venni, hiszen pontszámot jelent a végső osztályzatban.

Remélem, mindenkinek megvan az az érzés, amikor örül, hogy elmondhatja, hogy ötöst kapott… Na, Spanyolországban az még mindig a bukást jelenti! Az osztályzatokat 1-től 10-ig adják, és 50%-tól – ami ott az ötösnek felel meg – van meg a „kettes” vagy a „megfelelt”.

Sokak kedvence lenne, hogy itt csak egyórás egy előadás, azonban a kis évközi tesztekben mínuszpontokkal szembesülhetsz, amivel teljesen elképzelhetetlen, hogy bízva a jó szerencsében jelölj be egy választ a teszten.

Mennyire sikerült a kinti egyetemen az ELTE által is beszámíttatható tárgyakat felvenned?

A szabadon választható tárgyak elvégzése és elfogadtatása a legegyszerűbb a külföldi egyetemen, érdemes ezeket a krediteket a mobilitás félévére hagyni.

A kötelező és kötelezően választható tárgyakat tekintve is jelentős választék van. Alsóbb évesek számára több lehetőség nyílik a tanmenetbe illő tárgyak felvételére, viszont 6. félévesként nekem is sikerült kötelező blokkba eső tárgyat találnom – számomra ez az ökonometria volt.

A kint töltött időszak alatt az egyetem támogatja, hogy két spanyol nyelvi tárgyat is teljesíts költségmentesen: egy átfogó, szintedhez illő kurzust és egy nyelvtani, írás- vagy beszédkészséget fejlesztő tárgyat. Ezt érdemes kihasználni, főleg, hogy szabadon választható kreditet is szerezhetsz érte.

Mennyire sikerült átvenni a spanyol mentalitást?

Elég gyorsan hozzászoktam a hangos és életvidám emberekhez. Könnyű beleélni magad a minden héten előforduló ünneplésekbe és fesztiválokba. Igazából minden tekintetben a legodaadóbb és autentikusabb spanyol közegben élhettem az elmúlt időszakban, így mikor hazaértem, nehezebb volt visszaszokni az itthoni életbe. Kerestem a spanyol szavakat, az embereket, az épületeket, a bárokban a tapasokat és a sok-sok apróságot, ami megadta az ottani mindennapok alaphangulatát.

Hogy érzed, mennyiben járult hozzá a nyelvtudásod fejlődéséhez a kint töltött idő?

Sosem beszéltem ilyen magabiztosan a spanyolt, mint a kint töltött félévem után. Ezalatt egyre természetesebbé vált, hogy napi szinten idegen nyelven beszélgetek a külföldi lakótársammal, rendelek az étteremben vagy ügyeket intézek a hétköznapokban.

Emellett más országokból érkező Erasmus-diákokkal továbbra is az angol a kapcsolattartó nyelv, ezért abban is lehet fejlődni a sok nemzetközi program keretein belül.

Milyenek ott a megélhetési költségek Magyarországhoz képest? Mennyire lehet ott boldogulni a kapott ösztöndíjjal?

Az alapvető fogyasztási cikkek aránylag olcsónak számítanak, jelenleg nem haladják meg a magyarországi árakat. Azonban ez eltérhet a kis- és nagyvárosokban.

Jaénben van lehetőség egyetemi szállásra és albérletre is, előbbi ára 120-180 euró, utóbbit 150 eurótól lehet találni. Ha szerencsés vagy, olyat találsz, ami nem okoz nagy terhet a havi 600 eurós ösztöndíj mellett.

Helyi utazással foglalkozó diákszervezetekkel, mint például a Best Life Experience vagy az Emycet Viajes,  számos nagyvárosba utazhatsz el, idegenvezetéssel és programokkal együtt akár 20 euróért.

Ha jól gazdálkodsz, a mindennapi élethez elegendő az ösztöndíj, azonban saját pénzre is szükség lehet, hogy megvalósítsd álmaid utazásait.

Milyen a közlekedés infrastruktúrája Jaénben és általában Spanyolországban? Jellemzően mivel közlekednek az emberek?

Nagyvárosokban jellemző a villamos és a metró, kisebb városokban a busz, ezenkívül inkább az autós közlekedést preferálják, ezért működik hatékonyan a BlaBlaCar mint autómegosztási lehetőség. A távolsági vonat- és buszközlekedés is elfogadható, azonban érdemes előre készülni jegyek vásárlásával, akár egy-két héttel is, mert hamar elfogyhatnak, ami keresztül húzhatja terveinket.

Jaénben busz közlekedik, azonban kevesen használják a tömegközlekedést, mert inkább sétálva és motorral járnak.

Milyen szórakozási lehetőségek vannak a közelben?

Andalúzia legnagyobb különlegessége, hogy társasággal beülve különböző tapas-bárokba, egy ital mellé kaphattok egy kis spanyol ételt is. Nagy élmény egy ilyen körút során mindenhol enni néhány falatot, és jóllakni pár pohár finom bor mellett. Ezután több szórakozóhely is rendelkezésetekre áll egy spanyolos estéhez.

Számos rendezvény részese lehetsz egész évben, akár egy fesztivál, karácsonyi program vagy bikaviadal alkalmával. Spanyolországban sosem fogsz unatkozni.

Milyen vicces vagy meglepő szembesülésed volt kulturális különbségekkel az ottani tartózkodásod alatt?

A kintlétem során az életritmus volt, ami a legnagyobb meglepetést okozta. Olyan érzés volt, mintha két órával el lenne csúsztatva az élet. Az emberek csak 9-kor kezdték meg a napjukat, 2-kor elmentek sziesztázni, majd nyugodtan nyitották ki boltjaikat 5-kor. Este pedig 10-11 körül fogyasztották a vacsorát éttermekben és bárokban. Idő kellett, hogy megszokjam ezt a ritmust, azonban most már el tudom képzelni így a mindennapjaimat.

Milyen a spanyol konyha?

Már biztos mindenki hallott a spanyol paella nevezetű ételről, amely sült rizsből készül, megspékelve kagylóval, rákkal, csirkével vagy akár csigával. A spanyolok nem véletlenül vannak oda annyira ezért a helyi kis különlegességért. Egy híres édességük pedig a churros, egy csokiba mártott hosszúkás fánk, amit jóízzel fogyasztanak a reggeli kávé mellé.

Több városnak van egyedi alkoholos itala és jellegzetes étele vagy desszertje. Érdemes ezeknek az utazgatások alkalmával utánajárni, mert különlegességeket kóstolhatunk minden városban.

El tudnád képzelni, hogy az Erasmuson túl tovább kint maradsz az országban, vagy hogy a jövőben még visszalátogatsz?

Korábban el sem tudtam képzelni egy külföldi életet, azonban ez a félév megmutatta nekem, milyen is egy másik országban élni, ami ennyire tele van energiával. Alig várom, hogy lehetőségem legyen még rövidebb-hosszabb időre visszacsöppenni azokba a mesébe illő hétköznapokba.

Mit tarts mindenképp észben, ha Spanyolországba jelentkezel Erasmusra?

Tanácsos már a kiutazás előtt elkezdened tanulni a spanyol nyelvet és az alap párbeszédeket, amiket a mindennapokban hasznosítani tudsz. De ha ezután is elveszettnek éreznéd magad, jelentkezz az egyetem buddy-programjára – mentorod majd segít eligazodni az egyetemen és a városban egyaránt.

Ha ezek megvannak, nincs más dolgod, csak élvezni az életet egy színes, élettel teli másik világban.

Oszd meg ezt a cikket!