pexels-fauxels-3184292

Gyakornokként a hazai online gyorskereskedelem egyik vezető vállalatánál

Bagó Laura

A NÁSz korábbi és jelenlegi tagjaival készített interjúsorozata tovább folytatódik. Minden cikkünkben egy-egy újabb munka- és feladatkört ellátó hallgató mindennapjaiba engedünk betekintést, amely fontos tapasztalatokkal láthat el bennünket. A sorozat célja, hogy  színes és változatos karrierlehetőségek  bemutatásával nyújtsunk új információkat olvasóinknak arról, hogy milyen lehet gyakornokként elhelyezkedni különböző vállalatoknál.

Ebben a cikkben Siba Gyöngyvérrel beszélgettünk, aki beszámolt arról, hogy milyen a hazai online gyorskereskedelem egyik meghatározó vállalatánál gyakornokként  dolgozni. Többek között szó esik arról is, hogyan segítik munkáját a mindennapokban a NÁSz-ban szerzett ismeretei, valamint mit tanácsolna a munka világa előtt álló hallgatóknak.

Hol dolgozol, és mit kell tudni a munkádról?

A foodpandánál dolgozom, ha rendeltetek már éttermekből biztos, hogy ismeritek. Én azonban az üzletekkel foglalkozó csapatban tevékenyedek, hozzánk tartoznak az élelmiszer üzletek, a gyógyszertárak, a virágboltok, de táplálékkiegészítőket, szépségápolási termékeket és állateledelt is tudtok rendelni az általunk menedzselt üzletekből.

Gyakornokként, részmunkaidőben vagy esetleg teljes állásban dolgozol a cégnél?
Jelenleg gyakornokként dolgozok, így elég rugalmas a munkaidőm. Előző félévben az egyetemi óráimmal is össze tudtam egyeztetni a munkát. Jelenleg a szakmai gyakorlat félévemet töltöm így magasabb óraszámban járok be dolgozni.
Milyen munkakörben tevékenykedsz, mik tartoznak feladataid közé?

A Business Development csapatban dolgozok, itt feladataim közé tartoznak a partnerek teljesítményének figyelése, a rosszul teljesítők figyelmeztetése, kapcsolattartás, az új bejelentkezők tájékoztatása és segítése, ad hoc riportok készítése és bármi egyéb felmerülő kisebb feladat.

Hogyan találtál rá erre a lehetőségre?

Szakmai gyakorlat helyeket kerestem és körbenéztem a számomra szimpatikus cégek honlapján, így találtam rá erre a lehetőségre, majd a karrieroldalon le is adtam a jelentkezésemet. Mindenkinek ajánlom, hogy ne csak a nagy álláskereső portálokon nézzen szét, hanem a számára érdekes cégek karrieroldalán is.

Milyen kritériumoknak kellett megfelelni ahhoz, hogy felvegyenek?

Az önéletrajzom benyújtása után egy rövid telefonos interjún vettem részt, ahol megbizonyosodtak a motivációmról és feltehettem kérdéseket a céggel és a pozícióval kapcsolatban. Ezután egy személyiség és egy kognitív tesztet kellett kitöltenem, amelyek felmérték mennyire illenek a képességeim, készségeim az adott pozícióhoz. Ezután a Covid-ra való tekintettel egy online szóbeli interjún vettem a részt a Team Leader-rel, aki a tanulmányaimról, motivációmról kérdezett. A munkám során sokat használom az Excelt, így ehhez is kapcsolódott egy-két kérdés.

Voltak olyan feladatok, amelyekkel egyszerűbb volt megbirkóznod a szakkollégiumban és az egyetemen szerzett tapasztalataidnak köszönhetően?

A munkám során több olyan kifejezéssel, fogalommal is találkozok, amiket az egyetemi tanulmányaim során már elsajátítottam, ebből a szempontból könnyebben vettem az akadályokat. A szakkollégiumi kurzusok közül az Adatvizualizációs kurzust emelném ki, mivel az itt elsajátított tudás, szemléletmód segít a munkám hatékony végzésében. Soft Skill-ek terén is rengeteget fejlődtem a szakkollégiumban. A csapatmunka, a kommunikáció, határidők betartása és a proaktivitás mind-mind olyan készségek, amelyeket fejleszthettem a szakkollégiumi tevekénységem során és a munkában is nagy hasznukat veszem.

Heti hány órában dolgozol? Hogyan tudod a munkát összehangolni az életed többi területével?

Most közel heti 40 órában dolgozom, mivel a szakmai gyakorlatra szánt  félévemet töltöttem és nem voltak óráim, nem volt olyan nehéz beosztanom az időmet és össze tudtam hangolni a munkát, a tanulást, a szakkollégiumot és természetesen szórakozásra is maradt időm. Előző félévekben, amikor még bejárós óráim volt trükkösebb volt a helyzet, ilyenkor csak 20-30 órát dolgoztam, így be tudtam járni a legfontosabb óráimra és megajánlott jegyeket is tudtam szerezni a tantárgyaimból.

Mit tanácsolnál azoknak a hallgatóknak, akik még a munka világa előtt állnak?

Próbálják meg a legtöbbet kihozni az egyetemi félévekből legyen szó tanulmányokról, extra egyetemi tevékenységekről, ilyen például a szakkollégiumunk is, vagy önképzésről, hiszen ezáltal olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyek hasznosak a munkaerőpiacon és az önéletrajzban is jól mutatnak.

Oszd meg ezt a cikket!