Szabvál és kötvál ajánló

Siba Gyöngyvér

A tárgyfelvételi időszak közeledtével ismét aktuálissá vált az a kérdés, hogy milyen szabadon választható és kötelezően választható tárgyakat lenne érdemes felvenni. Ezzel az ajánlóval szeretnénk segíteni Nektek  a választásban. 

Mit jelent az, hogy szabvál?

Az ELTE GTK-án alapszakos félévek során összesen 12 szabadon választható kreditet kell teljesíteni. Szabadon választható tárgynak az ELTE bármelyik kurzusa felvehető, így nem csak a GTK-s tárgyak közül válogathattok. Minden mintatanterven kívüli tárgy beszámítható szabadon választható kreditnek és bármelyik félévben teljesíthető nem csak abban, amit a mintatanterv ajánl.

Mit jelent az, hogy kötvál?

A kötelezően választható tárgyak esetében a mintatanterv által meghatározott kötvál blokkokból kell megadott mennyiségű kreditet teljesíteni. A blokkokon belül azonban több tárgy közül lehet válogatni és azt is Ti határozzátok meg, hogy melyik kötvált melyik félévben végzitek el. 

Szabvál ajánló:

Az ókori Egyiptom filmen 1-4 ( 4 kredit)

A GTK-s hallgatók között az egyik legnépszerűbb szabvál. A tárgy keretében 10 az ókori Egyiptomhoz kapcsolódó filmet kellett megnézni. A kurzus egy online zh-val zárult, ahol a megtekintett filmeket kell felismerni egy rövid leírásból és egy-egy a filmből kivágott képből. A tárgynak négy része van, azonban nem épülnek egymásra, így bármikor be lehet csatlakozni. A tárgy könnyen teljesíthető, érdekes, mindez 4 kreditért cserébe. A számonkérés az online oktatásra volt szabva, a jelenléti oktatás visszavezetésével lehet változni fognak a szabályok, úgyhogy mindenképp érdemes ránézni a követelményrendszerre az adott félévben.

Nagy kérdések rövid története (3 kredit) 

A GTK által meghírdetett szabvál, eddig az őszi félévben került meghirdetésre. A kurzuson különböző érdekes, izgalmas témákat beszéltünk át. Mellette szól, hogy mivel GTK-s tárgy, ezért könnyen beilleszthető az órarendünkbe. Fontos kiemelni, hogy a tárgyból félév közben nincsenek zárthelyik, viszont az utolsó összefoglaló óra segítségével könnyen teljesíthető a vizsga.

Nyelvi kurzusok (változó kredit érték)

A BTK-n számos nyelvi kurzus közül válogathattok. Ha szeretnétek egy új nyelvet megtanulni vagy már meglévő tudásotokat fejleszteni mindenképp megéri szétnézni a nyelvi kurzusok között, hiszen így kreditért cserébe és ingyenesen tudtok nyelvet tanulni. 

Sport ( 1 kredit)

Az ELTE-n ugyan nem kötelező sport krediteket teljesíteni, azonban van lehetőség kreditért cserébe sportolni. Ugyan csak 1 kreditet érnek a különböző sportok, azonban ha szeretnétek valamilyen sportágban kipróbálni magatokat remek lehetőség. A kredit megszerzéséhez az általában 12-13 alkalomból maximum 3 alkalmat lehet hiányozni. Ha szeretnétek többet megtudni erről a lehetőségtől, ezen a linken éritek el a részletes információkat: https://www.elte.hu/content/sportolj-kreditert.t.24992

Pszichológiai kísérletekben való részvétel (2 kredit) 

A kurzus során különböző pszihológiai kísérletekben vesznek részt a hallgatók, ezáltal segítve az ELTE PPK kutatásait. A kísérletben való részvételért pontokat lehet gyűjteni, a megszerzett pontok mennyisége határozza meg az érdemjegyet. A kísérletek között vannak személyes jelenlétet igénylők és online kérdőívek is, így mindenki kedvére válogathat a neki tetsző témák és időpontok között. További részletes információt az alábbi linken találtok: http://decisionlab.elte.hu/tajekoztato-resztvevoknek/.

Popular culture, popular cinema (4 kredit)

Filmkedvelőknek érdemes szétnézni a BTK kommunikáció- és médiatudomány szakjának tantárgyai között. Az egyik ilyen filmekhez kapcsolódó, angol nyelvű tárgy a Popular culture, popular cinema. A kurzus heti órákból áll, ahol a filmtörténetet alapjaival ismerkedhetnek a résztvevők.  Az órákra való felkészülésként pár alkalommal egy-egy releváns szakirodalom részletről kellett rövid reflektálásokat írni. Az kurzus végén a tanult ismereteket felhasználva kellett általunk választott filmről írni egy beadandót, erre kaptuk az érdemjegyet is. 

Karriermenedzsment I.-V. (változó kredit érték)

Az ELTE Karrierközpont által meghirdetett kurzusok a munkaerőpiacon való kilépést, elhelyezkedést segítik azáltal, hogy olyan készségeket fejlesztenek, amelyek elengedhetetlenek a karrierünk sikeres menedzseléséhez. A kurzus sorozat öt alkalomból áll: 

  • Karriermenedzsment I. – Az álláskeresés lépései (2 kredit),
  • Karriermenedzsment II. – Álláskeresői készségfejlesztés (2 kredit),
  • Karriermenedzsment III. – Önkéntesség a munkavállalásban (3 kredit),
  • Karriermenedzsment IV. – Tanulásmódszertan (2 kredit),
  • Karriermenedzsment V. – Karriertervezés és készségfejlesztés (2 kredit).

A Karriermenedzsment II., csak a Karriermenedzsment I. teljesítése után vehető fel, a többi tárgy azonban nem épül egymásra. Ha felketették az érdeklődésedet az említett kurzusok az alábbi linken tudhatsz meg róluk részletesebb információkat: https://karrierkozpont.elte.hu/kepzesek-kurzusok.

Kötvál ajánló:

Bevezetés a kulturális antropológiába és Irányzatok és módszerek a kulturális antropológiában  (3-3 kredit)

A társadalomtudományi blokk tárgyai a kulturális antropológia 1. és 2., a kurzus egyaránt indul magyar és angol nyelven. A kulturális antropológia 1. a tavaszi félévben, míg a tárgy második kurzusa az őszi félévben indul. A kurzusok keretében bepillantást nyerhetünk az antropológia különböző irányzataiba, megismerkedhetünk a kulturális antropológia legnevesebb szerzőivel. Mindkettő könnyen teljesíthető a félévközi zh-kal és vizsgával egyaránt. A tárgyat tanító oktatók érdeklődőek, nyitottak gyakran a pluszpontos feladatoknál és a zárthelyiken előforduló esszé kérdésekben is a saját véleményünket kellett kifejtenünk egy-egy a tananyaghoz kapcsolódó témában.

Sajtóismeretek és sajtójog (3 kredit)

A jogi blokk egyik legérdekesebb tárgya a Sajtóismeretek és sajtójog, amelynek keretein belül megismerhetjük a magyar sajtó jogi pilléreit és elsajátíthatjuk a cikkek írás alapjait is. Az elméleti háttér mellett gyakorlati tudásra is szert tehetünk, mivel a zárthelyi dolgozat kérdéseiben gyakran fordulnak elő olyan feladatok, ahol rövid cikkrészleteket kellett írnunk, továbbá az otthoni pluszpontos feladatnál pedig egy teljes cikket kellett megírni egy megadott témában. A számonkérések korrektek, a diasorok könnyen tanulhatók, kereskedelem és marketing szakos vagy az írás iránt érdeklődő hallgatóknak kifejezetten hasznos tárgy.

Munkajogi alapok (3 kredit) 

Szintén a jogi blokkba tartozó kurzus. A kurzus során a mindennapi életben is használható tudásra tehetünk szert, hiszen a munkaerőpiacra kikerülve mindenki találkozni fog munkajogi kérdésekkel, legyen szó a munkaszerződés aláírásáról, felmondásról vagy egyéb munkaügyi problémákról. A tananyag hasznos mivolta miatt könnyen elsajátítható, így sem a zh-kra, sem a vizsgákra nem volt nehéz a felkészülés. 



Oszd meg ezt a cikket!