Gyakornokként Magyarország egyik vezető bankjánál

A NÁSz korábbi és jelenlegi tagokkal készített interjúsorozata tovább folytatódik. Minden cikkünkben egy-egy újabb munka- és feladatkört ellátó hallgató mindennapjaiba engedünk betekintést, amely fontos tapasztalatokkal láthat el bennünket. Olyan karrierlehetőségekről ejtünk szót, amelyek számtalan hallgató előtt felvetődhetnek és nagy valószínűséggel fel is fognak vetődni legkésőbb az egyetemi tanulmányaik végéhez közeledve. A célunk a sorozattal az, hogy tájékoztatást nyújtsunk az olvasók számára, így minél több hallgató  szerezhet ismereteket azzal kapcsolatban, hogy melyik karrierút mivel jár és valóban jó döntést hoznak-e, amennyiben azt választják.

Ebben a cikkünkben Hodászy Boglárkával beszélgettem, aki többek között beszámolt arról, milyen Magyarország egyik vezető bankjánál gyakornokként tevékenykedni, továbbá megosztotta, mely NÁSz-ban szerzett ismeretek segítik munkáját nap mint nap.

Hol dolgozol, és mit kell tudni a munkádról?

2022. szeptembere óta az osztrák Erste Grouphoz tartozó Erste Bank Hungary kereskedelmi banknál dolgozok lakossági (retail) területen.

Gyakornokként, részmunkaidőben vagy esetleg teljes állású pozíciót töltesz be a cégnél?

Gyakornokként dolgozom, jelenleg heti 20 órában. A bankon belül egy rotációs gyakornoki programban veszek részt, melynek keretein belül háromszor fél évet töltök különböző területeknél. Így volt lehetőségem megismerni a mikrovállalati területet, majd a digitális értékesítési csatornák területet és jelenleg a fiókhálózat fejlesztés és támogatás csapatát erősítem.

Milyen munkakörben tevékenykedsz, mik tartoznak feladataid közé?

Gyakornokként minden területen és nagyon változatos feladatokat látok el. Területe válogatja, hogy milyen feladatokat kapok, milyen projektbe vesznek be. Sokszor mentoraim feladataiba segítek be vagy veszek át feladatokat a területen lévő kollégáktól. Volt, hogy folyamatokat rögzítettem az egyik területen a másikon pedig a George-ot (banki alkalmazást) teszteltem. Minden területen voltak rendszeresen végzendő és ad hoc feladataim is.

Hogyan találtál rá erre a lehetőségre? Esetleg egy szakkollégium által nyújtott lehetőség volt?

Gyakornoki munkát kerestem és unokatestvérem, aki szintén az Erstében dolgozik ajánlotta ezt a gyakornoki programot és az ő bátorítására jelentkeztem az Erste karrier oldalán.

Voltak olyan feladatok, amelyekkel egyszerűbb volt megbirkóznod a szakkollégiumban szerzett tapasztalataid miatt?

Bedzsula Bálint folyamateszervezés kurzusán kapott tudást az akkori területemen kapott folyamatdokumentációs feladatomnál tudtam hasznosítani. Továbbá, az IFUA-nál szerzett adatvizualizációs és prezentáció készítési tudásomat minden területen tudtam használni.

Heti hány órában dolgozol? Nem nehéz mindezt összehangolni az életed többi területével?

Heti 20 órában dolgozom, amit egész jól lehet menedzselni. Az egyetemi órák többségére be tudok járni, mivel flexibilisen kezeli a bank a munkaóráimat. Vannak napok amikor csak egyetemen vagyok és órákra járok, de vannak olyan napok is amikor csak dolgozom, napi 8 órában. Vannak nehéz hetek, de minden ilyen időszak után észreveszem, hogy fejlődtem. Egyre jobban kezelem a stresszes helyzeteket és egyre jobban tudok priorizálni és beosztani az időmet.

Mit tanácsolnál azoknak a hallgatóknak, akik még a munka világa előtt állnak?

Mindenképp mérjék fel a határaikat és döntsék el, hogy számukra mi a fontos. Számomra az egyetem, szakkollégium és munka szakmai szempontból egyenlően fontos, ezért döntöttem a heti 20 óra mellett, mivel így munkatapasztalatot is szerzek, de a tanulásra is jut időm. Ajánlom, hogy hallgatótársaim minél több mindent próbáljanak ki, ismerjenek meg több területet is, így ki tud alakulni, hogy a későbbiekben hol szeretnének dolgozni, milyen pozícióban.

Oszd meg ezt a cikket!