Navratil Egyperces

Esettanulmányoldás az IFUA Horváthtal

Varga Dorina

Idei színes kurzuspalettánk része volt egy esettanulmányoldó műhelykurzus az IFUA Horváth & Partners jóvoltából. Sokat adott a képzéshez, hogy az egyetem területén kívül, a cég Buda-parti irodaházában, irodai környezetben zajlott. A hat alkalmas kurzus alatt lehetőségünk volt mind angolul, mind magyarul esettanulmányt oldani és prezentálni. A felkészítés alatt megismerkedtünk különböző módszerekkel, amely a hatékony és alapos problémamegoldásban vált segítségünkre. A képzés során rengeteget kérdezhettünk, valamint a gondolkodást serkentő és motiváló csokoládé sem maradhatott el egyetlen alkalommal sem. 

Négy fős csapatokban dolgoztunk, melyekben a tagok gyakorolhatták a megszerzett tudásukat. A csapatmunka kulcsfontosságú volt az egész felkészülés, továbbá az önálló munka során. Többek között megtanultuk, hogy az időbeosztás mennyire fontos a sikeres végkimenetelhez. A bizalom és a segítségnyújtás további két tényező, amely elengedhetetlen, ezt a saját bőrünkön is tapasztaltuk, hiszen minden tagra szükségünk volt a feladat megoldásához. Kipróbálhattuk magunkat egyes szerepekben, amelyek a csoport szerves együttműködését szolgálták. A fantasztikus négyes tagjaihoz hasonlóan osztottuk be ezeket. A csapatok élén a csapatkapitány, azaz „Reed” állt, aki az időbeosztásért volt felelős. „Johnny” a részletek és javaslatok pontos kidolgozását végezte. „Ben” foglalkozott a számokkal és pénzügyi hitelességgel, és végül a prezentáció készítéséért „Sue” felelt. A prezentálás során, egy 10 perc hosszúságú, az adott problémát átfogó, és lényegre törő rövid ismertetőt adtunk elő egy szakmai zsűri előtt. A többiek az előadások után kérdezhettek, majd eredményhirdetésre került sor.

A „takeaway message” számomra, hogy a csapatmunka az egyik legfontosabb összetevő a gördülékeny működéshez. A kurzus rávilágított, hogy mennyire komplex gondolkodás szükséges egy-egy esettanulmány megoldásához.

Oszd meg ezt a cikket!