Ilyen az élet a Grant Thorntonnál – interjú Hári Veronikával

Lukács Vencel

Egyetemi hétköznapjaink során gyakran szembesülünk a munka fogalmával. Egyesek számára mumusként jelenik meg, hiszen még nem tudják, mit is szeretnének kezdeni magukkal tanulmányaik után. Mások konkrét elképzelésekkel rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy melyik karrierutat járják be. Egyesek pedig egy tapasztalat vagy egy benyomás hatására teljesen átformálják a céljaikat, így megtalálva a számukra ideális munkalehetőséget. A NÁSz legújabb interjúsorozatában a tapasztalatra helyezzük a hangsúlyt. Elsősorban NÁSz-hallgatókkal és korábbi tagokkal készült interjúk formájában számolunk be arról, milyen is gyakornokként tevékenykedni, illetve ők hogyan élték meg az iskolapadból az éles, valós munkahelyzetekbe történő átmenetet.

Első ilyen cikkünkben Hári Veronikát kérdeztük tapasztalatairól, aki jelenleg a Grant Thorntonnál dolgozik könyvvizsgáló-asszisztensként, amely a világ hetedik legnagyobb könyvvizsgáló cége 2021-es árbevétele alapján.

Mit kell tudni a munkádról? Gyakornoki vagy teljes állású pozícióban vagy? Hol dolgozol, milyen szerepet töltesz be a munkahelyeden, mik a feladataid?

Október óta dolgozom teljes állásban, 40 órában könyvvizsgáló-asszisztensként a Grant Thornton Auditnál. Az asszisztensi szint nálunk a legalacsonyabb, belépő pozíciót takarja, innen tudom majd feljebb tornászni magam a ranglétrán. 

A feladataim nagyrészt hasonlóak, mint a magasabb beosztású kollégáimnak – csak a könnyebb részeket kapom meg. A munkánk úgy néz ki, hogy minden általunk vizsgált cégre összeáll egy kis csapat, majd a vizsgálatvezetővel való indító meeting – kick-off – után eldöntjük, hogy ki melyik pozíciókkal, azaz a mérleg és eredménykimutatás mely részével fog foglalkozni. 

A munka része az is, hogy sokszor utazunk, akár leltárazni, akár meetingelni a különböző cégek vezetőivel.

Hogyan találtál rá erre a lehetőségre?

Több helyre is jelentkeztem hasonló pozícióba, azonban ezt a munkahelyet (Udvardy) Csanád, a NÁSz előző elnöke ajánlotta – ő akkoriban a Grant Thornton egy másik részlegén dolgozott, de tudta, hogy az auditra is keresnek embert.

Milyen kritériumoknak kellett megfelelned ahhoz, hogy felvegyenek? Milyen volt az interjú és a kezdetek?

A jelentkezési folyamat első része az volt, hogy elküldtem az önéletrajzomat az álláshirdetésre. Ezután a HR-ről hívtak fel először, előszűrés gyanánt. Itt rövid telefonos interjú keretein belül rákérdeztek az önéletrajzomból pár részletre, illetve felmérték az angoltudásomat is.

Második körben egy teamses interjú keretein belül volt egy számviteli interjúm, itt szóban kellett számviteles kérdésekre válaszolnom, ezután pedig volt egy rövidebb, közvetlenebb része is. 

Harmadik körben az audit partnerrel találkoztam, de itt már csak az ajánlat részleteit beszéltük meg és ismerkedtünk.

Végül egy másik lánnyal együtt kezdtem, aki nagyon kedves, és tök jó, hogy együtt rázódunk bele az egészbe. 

Hogy érzed, mennyire ad praktikus, a munkakörödben alkalmazható tudást az egyetem a munkaterületeden?

Az egyetemi órák közül konkrét, ehhez a feladatkörhöz használható tudást talán csak a számvitel adott, de rengeteg hasznos tudást kaptam a többi órán is, amiket mondjuk a munkalapokon nem tudok hasznosítani, de elengedhetetlen a munkában való helytálláshoz – például ahhoz, hogy értsem, miről van szó egy meetingen, milyen stratégiát tervez egy cég, milyenek a pénzügyi folyamataik, menedzsment rendszereik.

És a NÁSz? Voltak olyan feladatok, amelyekkel egyszerűbb volt megbirkóznod a szakkollégiumban szerzett tapasztalataid miatt?

A NÁSz arra tanított meg leginkább, hogy sosem szégyen kérdezni, jó dolog csapatban dolgozni, és arra, hogy hogyan kell helytállni ismeretlen és vadiúj környezetben.

Mennyire nehéz egy teljes munkaidős állást összehangolni az életed többi területével – a tanulmányaiddal, családdal, barátokkal, hobbikkal?

Nagyon nehéz mindent összehangolni. Én jelenleg nem járok be egy órára sem, csak a ZH-kra, ezek közül azonban az összesen ott voltam és leszek. Úgy néz ki, idén is meglesz a megajánlott 3-4-es mindenből, még így is, ennek azért örülök.

Aki dolgozni szeretne egyetem mellett, annak azt tudom tanácsolni, hogy készüljön fel arra, hogy korán kell kelni, és ha véget ér a munka, neki akkor kell majd hullafáradtan leülni a gép elé tanulni. Amikor hiányzok a munkából ZH miatt, akkor pedig vagy nincs ebédszünet, vagy jöhet a túlóra. 

Szerintem megoldható a kettő együtt, de tényleg nehéz. Én szeretek esténként ide-oda járni barátokkal, így inkább felkelek hétvégén is, hogy kora reggel tanuljak. Ha otthonról dolgozok, akkor is korábban kelek és tanulok munka előtt, ha sikerül.

Mit tanácsolnál azoknak a hallgatóknak, szakkollégistáknak, akik még a munkavállalás, gyakornokság előtt állnak? Mire legyenek felkészülve, hogyan javítsanak az esélyeiken és hol a legérdemesebb lehetőségek után kutatniuk?

Aki most szeretne munkát keresni, annak azt tudnám tanácsolni a saját tapasztalataimból kiindulva, hogy készüljenek fel a cégből, ahová mennek interjúzni, gyakorolják el hangosan a gyakori interjúkérdéseket – pl. legrosszabb tulajdonságaid – és készüljenek kérdésekkel az interjú végére. Ott helyben nehéz értelmes kérdést feltenni, pedig a cégnek is át kell mennie a te rostádon.

Ja, és nézzetek utána, hogy milyen bérsávot fogtok tudni mondani, amikor a bérigényeteket kérdezik majd meg!

Oszd meg ezt a cikket!