Új tagok, új lehetőségek – a NÁSz 2022-es őszi felvételi eljárásáról

Beznoszka Igor

Augusztus végén, illetve szeptember első két hetében lebonyolításra került a NÁSz 2022-es őszi felvételi eljárása. A felvételizők – köztük én is – izgalommal várták a fordulókat, hiszen a szeptemberi félévkezdéssel a tanulmányaik mellett egy másik porondon is bizonyítaniuk kellett, amennyiben szerettek volna csatlakozni a szakkollégium munkájához.



A felvételi egy online írásbeli kitöltésével indult, amelyben a jelentkezőknek különböző kifejtős kérdéseket kellett megválaszolniuk, ezzel betekintést engedve gondolkodásmódjukba, illetve különböző tárgyköröket érintő tudásukba. Ebben a részben kifejezetten fontos az önálló vélemények és ötletek megfogalmazása, hiszen a szakkollégiumi mindennapokban is elengedhetetlen ezek megléte. Az írásbeli megoldásában szintén releváns tényező az összefüggő érvelés, továbbá a problémamegoldási készség használata is. Az említett szempontokat az erre a célra kitalált feladattípusok mérik fel, így a Felvételi Bizottság számára minden egyes jelentkezőről pontos kép rajzolódhat ki.

Az elkészített kérdőív mellé szükséges továbbá egy amerikai típusú önéletrajz, illetve egy motivációs levél csatolása. Az említett dokumentumok kiemelt szereppel bírnak az eljárásban, mert minden egyes jelentkező ebben tudja bemutatni saját személyét, képességeit, illetve beszámolni arról, miért szeretne a NÁSz tagjává válni.

Amennyiben az első forduló sikeresen lezajlott, következhetett a felvételi program, amelynek keretein belül a továbbjutott hallgatók személyesen is megismerhették a szakkollégium tagjait, a szervezet által nyújtott lehetőségeket, illetve beleláthattak a különböző teamek munkájába. Számomra ez nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen már személyes élmények alapján tudtam eldönteni, hogy melyik team munkájában szeretnék részt venni. Ebben a fordulóban szükség van a csapatmunkára is a kiadott feladatok megoldásakor.

A harmadik, egyben utolsó fordulóban egy szóbeli interjún kellett részt vennie a felvételizőknek. Nem kell megijedni tőle, hiszen ez egy baráti hangulatú elbeszélgetést jelent a Felvételi Bizottság tagjaival, amelyben elsősorban a jelentkező motivációit, illetve kommunikációs készségét mérik fel. A beszélgetés a Bizottság kérdéseinek formájában számos tárgykört érintett. Személy szerint, kifejezetten élveztem a szóbeli fordulót, hiszen olyan témákról kellett kifejteni a véleményem, amelyek egyébként is érdekelnek, így szívesen osztottam meg ötleteimet. A felvételi végleges eredményéről a szóbelit követő napokban értesítettek, ezután pedig következhetett a bevonó tábor. (Ha szeretnél többet megtudni az idei bevonóról, akkor ajánlom figyelmedbe a honlapunkon található Bevonó tábor című cikkünket.)

Ez volt tehát a 2022/23-as tanév őszi felvételi fordulója, amely során én is a szakkollégium tagjává váltam. Remélem, hogy beszámolóm hasznosnak bizonyult a felvételi menetének megértésében, valamint a jelentkezésen gondolkodók számára is kellő útmutatást biztosított. Sikeres pályázást kívánok

Oszd meg ezt a cikket!