Interjú Beznoszka Igorral – Lukács Vencel

Lukács Vencel

A Navratil Ákos Szakkollégium ugyan főként a közgazdaságtan-hallgatók tanulmányait hivatott kiegészíteni, és ezen tudományterületen nyújt az egyetemi előadások tartalmán túlmutató tudást – workshopjaink és előadásaink rendszerint más karok hallgatóinak érdeklődésére is számot tartanak. Így az ELTE Társadalomtudományi és a Természettudományi Karokról “áthallgató” szakkollégistáink után már az Állam- és Jogtudományi Karról is magunk között tudhatunk egy hallgatót: ebben a cikkben Beznoszka Igort kérdezzük a NÁSZ-szal kapcsolatos eddigi élményeiről, és hogy miért éppen a mi szakkollégiumunkat választotta.

Mesélj magadról egy kicsit - hol tanulsz, és miért erre esett a választásod az egyetemi felvételikor?

Beznoszka Igor vagyok, 18 éves joghallgató az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Szegeden születtem, azonban a gimnázium befejeztével úgy döntöttem, hogy nem szülővárosomban, hanem a fővárosban folytatom tanulmányaimat. Számomra nem volt igazán kérdés, hogy a jogi pályát választom, hiszen már régóta megszületett bennem a döntés, hogy ezen a területen szeretnék majd tevékenykedni.


Joghallgatóként mégis a NÁSZ-ba, egy alapvetően gazdaságtudományokban fejlődési lehetőséget nyújtó szakkollégiumba jelentkeztél. Honnan jött az ötlet? Milyen, a te tudományterületeden hasznosítható tudást nyújthat neked egy ilyen, különböző irányultságú szakmai közösség?

A jogon belül elsősorban a nemzetközi jog és az üzleti jog érdekel. Ezen jogágak számos olyan kérdést foglalnak magukba, amelyek gazdaságtudományi ismereteket igényelnek. Pontosan emiatt határoztam el, hogy csatlakozzak a NÁSZ-hoz, hiszen így a jövőben előttem álló szakmai problémákat nemcsak jogi aspektusok vizsgálatával, hanem gazdasági ismereteimmel kiegészítve gyorsabban, hatékonyabban tudom majd megoldani.

A NÁSZ workshopjainak és szakmai előadásainak időpontjai elsősorban a GTK-sok egyetemi elfoglaltságaihoz, teendőihez időzítettek, bár többször is előfordult már, hogy más karok hallgatói léptek be szakkolinkba, sikeresen teljesítve a követelményeket is. Mennyire összeegyeztethetőek ezek az ÁJK-s órarenddel?

Teljes mértékben. A NÁSZ repertoárjában sok különféle kurzus szerepel, amelyekből könnyen meg lehet találni az aktuális órarendbe illeszthetőt. A témák szempontjából is sokszínűek a műhelykurzusok, én például a tárgyalási kommunikációt vettem fel erre a félévre.

Sikerült közös hangot találnod a többi, nagyrészt GTK-s szakkolissal? Mennyire érzed befogadónak a közösséget?

Mindenképpen pozitívan érintett, hogy gyorsan be tudtam illeszkedni. Egyáltalán nem éreztem akadálynak, hogy más karra járunk, sőt mindenki nagyon érdeklődő volt velem kapcsolatban, szerettek volna minél többet megtudni egy jogász hallgató mindennapjairól. Nagyon sok segítséget kapok a közösségtől minden héten, hiszen mint köztudott, a jogi egyetem igen rendesen leköti az ember idejét, azonban ezt a NÁSZ-on belül mindig rugalmasan és megértően fogadták, például, ha egy projekt határidején kellett változtatni.

Mit gondolsz, mi az a tanulmányi területeken átívelő plusz érték, amit a Társadalomtudományi Kar, a Természettudományi Kar hallgatói - és persze a GTK-sok - mellett immár joghallgatók is egyaránt fontosnak tartanak, és ami miatt épp a NÁSZ mellett döntenek az ELTE-s szakkollégiumok széles választékából?

Véleményem szerint, a NÁSZ legnagyobb értéke a hétről-hétre egyre színesebb szakmai előadásokban rejlik. Ilyenkor mindig egy, a gazdaságtudománnyal foglalkozó személy tart előadást az ő szakmai területén nyert tapasztalatairól, meglátásairól, illetve tanácsairól. Ezen eseményekből igazán sokat lehet tanulni, akár inspirálódni saját jövőnkre nézve.

Oszd meg ezt a cikket!