Szakkoli kisokos – Mi az a szakkollégium?

Tuli Liliána

Szervezetünk, a Navratil Ákos Szakkollégium mostanra igazán nagy szerepet tölt be a legtöbb tagunk életében, és mindig nagy lelkesedéssel mesélünk ismerőseinknek és barátainknak arról, hogy kik vagyunk és mit csinálunk. Az esetek nagy részében az az első kérdésük, hogy “Ez mind nagyon jól hangzik, de egyáltalán mi az a szakkollégium?” Most készítettünk Nektek egy szakkoli kisokost, amelyben a szakkollégiumokat érintő kérdésekre válaszolunk és tisztázzuk az ezzel kapcsolatos félreértéseket.

Egyáltalán mi az a szakkollégium?

A szakkollégiumok olyan tehetséggondozó intézmények, amelyek a főiskolai vagy egyetemi oktatást kiegészítve nyújtanak lehetőséget a szakmai fejlődésre. Ezek a szervezetek kurzusokat, szemináriumokat, szakmai előadásokat, konferenciákat, versenyeket és programokat szerveznek a hallgatóságból álló tagjaiknak – de ahány szakkollégium, annyiféle képzési program létezik. Általában minden szakkollégiumnak van egy követelményrendszere, hiszen az elitképzésnek kritériumai is vannak, de cserébe az ezeket teljesítő szakkollégisták végbizonyítványt kapnak az egyetemi diplomájuk mellé. A szakmai fejlődésen túl egy összetartó, sikerorientált csapat tagjává lehet válni, kapcsolatokat építeni értékes partnerekkel és szoros, egy életen át tartó barátságokat lehet kötni. 

Hogyan működnek a szakkollégiumok?

Minden társaság máshogy működik, de alapvetően van egy igazgató, aki legtöbbször az anyaegyetem valamely oktatója vagy véndiákja, illetve van egy elnökség is, kvázi egy vezetői gárda. Az adott intézménytől függ, hogy mennyire működik autonóm, önszerveződő és demokratikus módon. A mi szakkollégiumunk azt az álláspontot képviseli, hogy az igazgató úr egyfajta tanácsadói szerepet kell, hogy  betöltsön, aki még az alá tartozó hivatalos ügyeket intézi, de egyébként mi magunk, a tagok működtetjük a szervezetet. Így hatalmas és komoly gyakorlati tapasztalatra tehetünk szert akár már az egyetemi tanulmányaink első éveiben.

Hogyan működik a NÁSZ?

A mi szervezeti működésünket az elnök, alelnök és a négy team (gazdasági, szakmai, kommunikációs és a közösség- és programszervezésért felelős team), és azoknak a vezetői látják el. Felvételkor minden tag bekerül az egyik csapatba és onnantól kezdve aktívan segíti a szakkollégium ügyeinek intézését.

A szakkollégisták együtt élnek egy kollégiumban? Muszáj beköltözni?

Igen, a szakkollégisták egy saját vagy az egyetem kijelölt kollégiumában élnek egy épületben vagy egy szinten, legtöbbször saját közösségi térrel, akárcsak a mi szervezetünk. Egyes szakkollégiumok saját tantermekkel is rendelkeznek. Ez azért jó, mert így sokkal színesebb az együttélés, mint egy átlagos kollégiumban, sokkal összetartóbb a közösség. A mi bentlakóink film- és társasjáték esteket tartanak a közösségi terünkben, illetve bármikor át tudnak kopogni egymáshoz, ha úgy érzik, segítségre van szükségük vagy egy kedélyes beszélgetésre vágynak. De most jön a csavar, hiszen annak ellenére, hogy valaki szakkollégista, nem kötelező beköltöznie: lehet bejárós tag is. A bejárós tagok ugyanúgy részt vesznek a szakkoli életében, mint a bentlakó tagok. 

Kik jelentkezhetnek? Gólyák számára is van felvételi lehetőség?

Ez is minden intézményben máshogy van előírva, van, ahol például csak másodéveseket vesznek fel, de van, ahol már a gólyákat is tárt karokkal várják. Ilyenek vagyunk mi, a NÁSZ is. Mi egyaránt szívesen fogadjuk az alapképzést kezdő vagy folytató, illetve a mesterképzésben résztvevő hallgatók jelentkezését is, az ELTE bármely karáról. Természetesen meg kell felelni a felvételi követelményeknek, ezekről mindig az aktuális felvételi időszakban tudtok érdeklődni, illetve ha valami nem világos, bátorítunk Titeket, hogy merjetek kérdéseket feltenni és írni az adott szervezetnek.

Milyen plusszokkal járul hozzá egy szakkollégium egy hallgató életéhez?

A már sokszor említett szakmai fejlődésen és gyakorlatias tapasztalatszerzésen túl a szakkollégiumokban egy befogadó, összetartó, segítőkész, hasonló érdeklődési körű és motivált közösség várja a hallgatókat. Továbbá a közös programok által szép emlékekre, közeli barátságokra lehet szert tenni, és akár olyan helyekre vagy helyzetekbe kerülni, ahová másképp nem lenne lehetőségünk. Mi minden felvételi időszak után tartunk bevonótábort, de voltunk már együtt lézerharcolni, színházban, bálokban és partikban, Badacsonyban bortúrán, tartottunk beöltözős halloweeni bulit, voltunk a Normafán is túrázni és sütögetni, és még sorolhatnám. Következő nagy eseményünk pedig a “NÁSZ-út”, az első közös, többnapos táborunk lesz, amely augusztus 4. és 7. között kerül megrendezésre.

Oszd meg ezt a cikket!