„Azt remélem a szakkollégiumtól, hogy olyan területekre vezet majd be, amelyekre önmagamtól nem is gondolnék.”-Hegedűs Sámuel

Szlucky Ferenc

„Azt remélem a szakkollégiumtól, hogy olyan területekre vezet majd be, amelyekre önmagamtól nem is gondolnék.”

Nemrégiben véget ért a Navratil Ákos Szakkollégium felvételi eljárása a 2021/22-es tanév tavaszi félévére. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy szervezetünk tíz új taggal bővült, akik nagy reményekkel vágnak bele ebbe a nagyszabású projektbe. Néhányukat rövid interjúban kérdeztük tapasztalataikról. Alább Hegedüs Sámuellel folytatott beszélgetésünket olvashatjátok. 

Kérlek, mesélj magadról! Milyen szakon tanulsz, mit érdemes tudni rólad?
Samu vagyok, elsőéves gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató. Fontosnak tartom megemlíteni a közösség szempontjából, hogy szeretek emberek közt lenni, ez pedig annak köszönhető, hogy három testvérem van, tehát nagy családból jövök.

Mi vagy ki ösztönzött arra, hogy jelentkezz a NÁSZ-ba?
Ez talán az egyik legfontosabb dolog az eddigi életemben, ahol az ösztönzés nem külső személytől jött, hanem belső meggyőződésből hoztam döntést. Ami a NÁSZ-szal való megismerkedést illeti, a gólyatábortól kezdve, egyetemi ismerősökön át, a Facebook-kal befejezve hallottam róla, később ez utóbbi platformon tájékozódtam.

Miért érezted úgy, hogy jelentkezned kellene?
Egyszerre szeretnék minél több egyetemi közösségnek a tagja lenni és szeretnék szakmailag is fejlődni. Úgy gondoltam, hogy itt mindkettőre lesz lehetőségem.

Vannak-e elvárásaid, reményeid a szakkollégiumi léttel kapcsolatban?
Nagyon szeretnék egy összetartó és erős közösség részese lenni, ezenkívül szeretnék belekóstolni több, mintatanterven kívül eső szakterületbe is, illetve olyan szempontokból fejlődnék, amelyeket alapesetben az egyetemi képzés nem is biztos, hogy megad.

Van konkrét irány, amit kitüntetett figyelemmel követsz?
Még a felvételem előtt hallottam, hogy a szakkoli egy adózással foglalkozó workshopot is indít. Ez utóbbi terület felkeltette az érdeklődésemet.

Mesélj egy keveset a felvételi folyamatról! Melyik része tetszett a leginkább?
Számomra az írásbeli érdekes módon kihívás volt. Nem számítottam rá, hogy ennyire megizzaszt majd, de minden percét élveztem, amikor éppen nem a fejemet vertem a falba amiatt, hogy honnan szerezzek adatot a harminc éven aluliak vállalkozó szellemiségére vonatkozólag. Nagyon tetszett – és ezt szeretném kiemelni –, hogy az első részben volt jó pár önismereti kérdés, ami hozzásegített ahhoz, hogy itt, a pillanatban ráeszméljek magamra. A szakmai része pedig meglepő volt, érdekes feladatokat kaptam, amikre nem számítottam. Ez azért is motivált a továbbiakban, mert valahol ezt remélem a szakkollégiumtól, hogy olyan területekre vezet majd be, amelyekre önmagamtól nem is gondolnék.

Hogy érezted magad a szóbeli felvételi során?
Meglepődtem, mert kicsit nagyobb volt a bizottság, mint amire számítottam, de alapvetően jól éreztem magam, és azt hiszem, tudtam érdemben válaszolni a kérdésekre is. Nagyon barátságosan álltak a történeteimhez és ahhoz a személyhez, akit megmutattam magamból. Összességében számomra ez az egész folyamat egy erős pozitív élmény.

Oszd meg ezt a cikket!