Interjú a NÁSZ Szakmai Vezetőjével

Első műhelyfoglalkozásom a szakkolis pályafutásom során. Kellemes izgalom és kíváncsiság uralja a légkört:

– Rendben, kezdésként mindenki mutatkozzon be! Név, szak, évfolyam, érdeklődés, bármi, amit fontosnak tartotok.
És akkor a sok-sok pénzügy-számviteles, gazdálkodási és menedzsment és nemzetközi gazdálkodás bemutatkozás után felszólalok én is:
– Nos én vagyok a szakkoli egy szem TÁTK-s hallgatója. Nemzetközi tanulmányokra járok. Örülök, hogy itt lehetek
.

Hogy kerültem én ide? Nagy Fruzsina Dzsenifer vagyok, a NÁSZ szakmai vezetője és félhivatalos feketebáránya, a következő cikkben pedig szeretnék meggyőzni róla mindenkit, hogy miért lenne érdemes több TÁTK-s hallgatónak esélyt adnia a szervezetünknek – és persze magának is arra, hogy egy talán váratlan, mégis számtalan fejlődési lehetőséggel és felejthetetlen élményekkel kecsegtető útra lépjen.

A TÁTK nemzetközi tanulmányok szakos hallgatójaként abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egyetemi éveim során igazán sokszínű és átfogó képzési programban vehetek részt, betekintést nyerve a társadalmi folyamatok, nemzetközi kapcsolatok számos részterületébe, ezáltal pedig a munka világában is egy igazán széles paletta mentén kereshetem és járhatom a saját utamat. 

Én magam azok táborát erősítem, akiket a nemzetközi kapcsolatok projektszerű együttműködéseken alapuló oldala varázsolt el igazán, ezért nem is volt kérdés, hogy próbára teszem magam az újonnan alakult, elsősorban gazdasági és üzleti fókuszú Navratil Ákos Szakkollégium felvételijén.

A sikeres felvételit követően a sors úgy hozta, hogy az újdonsült tagság bizalmát élvezve azóta is a Választmány tagjaként, szakmai vezetőként erősítem a szakkollégium csapatát, ezáltal -jelenleg a NÁSZ egyetlen TÁTK-s tagjaként- én váltam felelőssé a szakmai képzési programunk koordinálásért. A GTK-s környezet eleinte idegen terep volt, igazi kihívásnak bizonyult számomra ez a váratlanul jött szerep. Ugyanakkor rengeteget tanultam is belőle, ugrásszerűen bővült a kapcsolati hálóm és persze azt is eredményezte ez az új helyzet, hogy elsőkézből szerezhettem rálátást arra, hogy mennyi mindent is kínálhat a szervezetünk nem csak GTK-s kiválóságoknak, hanem az egyetem bármelyik karának motivált hallgatói számára, akiket érdekel összetett világunk működése, a gazdasági vagy üzleti folyamatok, jelenségek útvesztője, vagy csak szeretné magát olyan, ma már nélkülözhetetlen készségek terén fejleszteni, mint az asszertív kommunikáció, tárgyalástechnika,  projektmenedzsment és a szervezetben végzett munka.

Nem kellett sokat várni a saját érdeklődésem és eddigi egyetemi háttértudásom kibontakoztatására, kamatoztatására: már az első félév során megtaláltam a számomra is érdekes és motiváló kurzusokat és egyéb szakmai lehetőségeket, melyek által bővíthettem és a gyakorlatban is alkalmazhattam eddig megszerzett társadalomtudományi ismereteimet, a kurzusvezetőink pedig teljes mértékben támogatóak voltak abban, hogy az esetlegesen hiányzó előismereteim ellenére is minél többet magammal tudjak vinni egy-egy foglalkozásról. Hála ennek a támogató hozzáállásnak, az itteni kurzusokon való részvételem által még a leendő szakdolgozati témám első ötletmorzsáit is sikerült összeszednem. Ezenkívül a szakkollégium támogatást nyújt szaknyelvi tudásunk megszerzésére, bővítésére is, ezzel is elősegítve a diplomaszerzéshez szükséges követelmények teljesítését, valamint a munkaerőpiacon való érvényesülést egyaránt. Képzési és szakmai kínálatunk pedig folyamatosan bővül, partneri kapcsolatainknak hála, terveink szerint belátható időn belül lehetőséget tudunk majd nyújtani TDK-s kutatómunka mentorálásában, üzleti jellegű esettanulmányokban, informatikai továbbképzésekben, gyakornoki programokban és állásbörzéken való részvételre is.

Összességében véve tehát igazán kellemes csalódást jelentett, hogy mennyi kapcsolódási pontot fedeztem fel a gazdaság- és társadalomtudományok között, illetve hogy a többiekétől eltérő szakmai hátterem nemhogy a hátrányomra vált, hanem gyakran még elő is segítette egy-egy téma megértését, továbbgondolását, és mind az oktatók, mind a hallgatótársaim értékelték az övéktől sok szempontból különböző meglátásaim megosztását. Ennek köszönhetően gyakran alakultak ki igazán gyümölcsöző és távolra mutató eszmecserék, ötletelések.

Úgy vélem, hogy a NÁSZ az eddigi igen rövid, mindössze féléves pályafutása ellenére is méltó tagjává vált az ELTE népes szakkollégiumi táborának, amivel folyamatosan törekszünk is a szakmai és közösségi együttműködésre. Hosszú út áll még előttünk, de annyi biztos, hogy a hozzánk csatlakozók egy dinamikusan fejlődő, ambiciózus szervezet tagjává válhatnak, ahol mind szakmailag, mind emberileg felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokra tehetnek szert, ez pedig független attól, ki honnan érkezik hozzánk, mert szakkollégiumunk egy páratlanul befogadó és támogató közeget nyújt minden érdeklődő számára.

Oszd meg ezt a cikket!