„Nincs olyan, hogy rossz válasz!” – Hári Veronikát kérdeztük

A Navratil Ákos Szakkollégium kiemelt figyelmet szentel a hallgatók véleményének. Nincs ez másképp felvételi folyamatunkkal kapcsolatban sem

Szakkollégiumunk kíváncsi volt: hogyan vélekednek a hallgatók a szervezetről? Mi motiválta őket a jelentkezésük során? Hogyan élték meg a kiválasztási folyamat egyes fordulóit?
Mindezekre fény derül a felvételt nyert hallgatókkal készített interjúsorozatunkból. Interjúalanyaink a GTK más-más szakáról, különböző érdeklődési területekkel és háttérrel jelentkeztek szakkollégiumba.
Első interjúalanyunk az ELTE GTK pénzügy és számvitel alapszakos hallgatója, Hári Veronika volt.

Kérlek, mesélj magadról. Milyen szakon tanulsz? Miért esett erre a választásod?

Idén ősszel pénzügy és számvitel alapszakon kezdtem meg egyetemi tanulmányaimat. Elsősorban a számvitel iránt érdeklődöm, ezen belül is a BI/BA és könyvvizsgálói pályák iránt. Azonban elképzelhető, hogy a jövőben ez megváltozik, hiszen még csak most fogok mélyebben megismerkedni a számvitel világával.

Miért jelentkeztél a Navratil Ákos Szakkollégiumba? Hogy érzed, miben fog tudni hozzájárulni a szakkollégium a fejlődésedhez?

A Gólyatáborban hallottam először a Szakkollégiumról, ahol alkalmam nyílt személyesen is találkozni az alapítótagokkal és nagyon meggyőző volt számomra a velük folytatott beszélgetés. Ezután felkerestem a NÁSZ honlapját is. Felkeltették érdeklődésemet a különböző tanulási lehetőségek, műhelykurzusok és workshopok. Az oldalukon azt is olvastam, hogy a szakkollégium gyakorlatias oktatást ígér tagjai számára, így megragadtam a lehetőséget és leadtam a jelentkezésemet.

Milyen lehetőségeket szeretnél kihasználni a szakkollégiumnál? Milyen területek érdekelnek?

A menedzsment és stratégia műhelykurzus, amely a szervezetfejlesztéssel foglalkozik, nagyon megtetszett. Reményeim szerint a kurzus segíteni fog a tantervben meghirdetetett más, a menedzsment alapismereteit feldolgozó tárgy elsajátításában is. Ezenfelül a pénzügyi kurzus is nagyon érdekelne, amely szintén a NÁSZ képzési palettájának részét képezi. A nyelvtanulási lehetőségeket és a Microsoft Office képzéseket is ki fogom használni. Ezek mind érdekelnek, hiszen olyan alapismeretek, amelyek előnyt jelentenek a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben.

Kérlek mesélj a szakkollégiumunk felvételi folyamatáról. Milyen volt a felvételi első fordulóján kapott írásbeli feladatsor?

Az írásbeli feladatsor egyrészt elgondolkodtató és érdekes volt, másrészt pedig kihívásokkal teli. A kérdések többségét nagyon élveztem és izgalmas volt rájuk választ adni. Viszont szerepelt egy-két olyan kérdés is, amelyen többet kellett gondolkodnom, hogy megfelelően tudjak rá felelni.

Hogy érezted magad a felvételi második fordulóján tartott szóbeli interjún?

Az elején nagyon izgultam, de mindenki rendkívül barátságos volt. Később tudatosult bennem, hogy az interjú előtti stressz felesleges volt. Meg kell hagyni, hogy tényleg egy kötetlen beszélgetésen vettem részt. Általában, amikor azt mondják, hogy az interjún egy kötetlen beszélgetés várható, akkor a legtöbbször nem az lesz, de itt tényleg így zajlott az elbeszélgetés. Annak is nagyon örültem, hogy sok plusz információt és tájékoztatást kaptam arról, hogy pontosan mire is számíthatok majd az interjún. A beszélgetés főként arra irányult, hogy szerintem mennyire illenék be a szervezetbe, valamint a NÁSZ közösségébe, nem pedig arról, hogy megugrok-e egy bizonyos szakmai tudásszintet.

Mit tanácsolnál azoknak, akik a jövőben terveznek felvételizni a Navratil Ákos Szakkollégium tagjai közé?

Az írásbeli fordulóra azt tanácsolnám, hogy jegyezzék meg a hallgatók: nincs olyan, hogy rossz válasz! Egy kérdést több különböző oldalról is meg lehet közelíteni. Legtöbbször a lényeg nem is maga a válasz, hanem a kérdéshez való hozzáállás, hiszen már abból kiderül, hogy te milyen ember vagy, hogyan gondolkodsz. Azon belül pedig felméri, hogy mennyire nézel utána bizonyos dolgoknak, mennyire vagy tájékozott, mennyire mélyülsz el a részletekbe, mennyire vagy kíváncsi. Ezek sok mindent elárulnak rólad, a vizsgáztatók is erre fókuszálnak. De nincsen olyan, hogy rossz választ adsz!

Oszd meg ezt a cikket!