Miért írjunk TDK-t?

Kiss Borglárka

Miért jó, milyen előnyökkel jár, ha indulsz az ELTE GTK Intézményi TDK-n?
  1. Szakmai előrelépési lehetőség
  2. Jól mutat az önéletrajzban, versenyelőny a piacon
  3. Kiélheted a kreativitásod
  4. Szakdolgozati téma is válhat belőle
  5. A díjazottak jutalomban részesülnek
  6. Továbbtanulásnál pluszpontot jelent
1. Szakmai előrelépési lehetőség

A TDK írásának folyamata során hasznos tapasztalatokat szerzel, hiszen a dolgozat írásának legfontosabb eredménye, hogy pár hónap alatt rengeteget tudsz fejlődni és olyan tudásra tehetsz szert, amit más úton nem tudsz megszerezni. Ezáltal szaktársaiddal szemben is előnyre tehetsz szert. A dolgozat írása során megtanulod a kutatómunka végzésének fortélyait. Egy olyan módszertant és gondolkodásmódot sajátíthatsz el ezáltal, mely sokaknak még nincs meg. Megismersz egy olyan módszertant, mellyel társaidnál sokkal mélyebben elmélyülhetsz egy témában, így annak szakértőjévé válhatsz. Jól hangzik, nem?

2. Jól mutat az önéletrajzodban, versenyelőny a piacon

A TDK a versenyszféra és a multik körében is jól ismert fogalom, így aki ilyen eredményt is fel tud mutatni azt bizony jelentősen megbecsülik a vállalatok.  Hiszen ők is jól tudják, hogy a TDK-munka következtében olyan speciális tudással rendelkezel, ami megkülönböztet téged a munkaerőpiac bármely más szereplőjétől, akármilyen karrierutat is választasz. 

3. Kiélheted a kreativitásod!

Ami a legjobb az egészben, hogy TDK dolgozatod témájának bármit választhatsz, arról írhatod, ami Téged a legeslegjobban érdekel, amin szívesen agyalsz szabadidődben, ami olyan kérdéseket vet fel benned, aminek szívesen utánajárnál. Írhatsz a kedvenc sportágadról, a filmiparról, az önvezető autókról, a social media érdekességeiról, a fogyasztói szokásokról, bitcoinról, fintechről, bármiről! Bármilyen elméleti vagy gyakorlati téma lehet az, csak arra kell figyelned, hogy annak a témának a tudományos oldalát vizsgáld.

4. Szakdolgozati téma is válhat belőle!

Jól ismert, hogy a TDK dolgozat szakdolgozatként is benyújtható, így két legyet üthetsz egy nagyobb csapásra. Ha a szakdolgozatodat kötelező megírnod, semmit nem veszítesz vele, ha azt egy TDK dolgozatként is bemutatod. Csak nyerhetsz vele, mégpedig hasznos bírálói visszajelzést, fejlesztési javaslatokat, amiket később a dolgozatodba beépítve garantáltan sikeres szakdolgozatot írhatsz.

5. A díjazottak jutalomban részesülnek

Mindazok mellett, hogy már magán csak a TDK-n való indulás is óriási erkölcsi megbecsüléssel és elismeréssel jár, különböző díjazásban is részesülhetsz. Az egyetem és a kar hallgatói önkormányzata is díjjazza a jelölteket különböző ösztöndíjjak formályában, melyeket a TDK Konferencián való részvétel után pályázhatsz meg. Mindezek mellett a TDK-n való részvétel más ösztöndíj pályázatokra is megnyitja a kapukat és számos plusz pontot jelent a későbbi pályázatok során. Abban az esetben pedig, ha dolgozatoddal nevezést kapsz még az Országos Konferencián (OTDK) is megmérettetheted dolgozatod és az ország legjobbja is lehetsz.

6. Továbbtanulásnál pluszpontot jelent

Abban az esetben, ha tervezed folytatni tanulmányaidat az ELTE GTK a következő többletpontokkal értékeli tudományos munkádat: 

Szakmai tudományos munkáért összesen legfeljebb 6 többletpont adható az alábbiak szerint: 

  1. intézményi TDK különdíj: 1 pont
  1. intézményi TDK 1-3. hely: 2 pont 
  1. OTDK 1-3. hely vagy különdíj: 3 pont 
  1. megjelent/elfogadott publikáció 3 pont (A pontszámítás során tudományos, referált folyóiratban megjelent vagy közlésre elfogadott közleményre adható.) 
  1. tudományos konferencián előadás tartása: 2 pont 
  1. demonstrátor: 2 pont” (forrás: plusz pontok)

A TDK-n való részvétel azonban még ezeknél a pontoknál is sokkal többet jelent: közösség, kapcsolatrendszer, kihívás, buli, és még számtalan váratlan dolog.

A kutatásod megvalósításában biztosan szívesen segítenek a Karunk nagyszerű oktatói. Ha csatlakozni szeretnél a TDK-hoz, bátran keresd fel azt, akivel szívesen dolgoznál együtt, biztosan örömmel veszi majd a megkeresésed!

Oszd meg ezt a cikket!