Szakkoli munka és család mellett? Lehetséges!

Timár Márta tanul, dolgozik, a családjával van, közben pedig a NÁSZ lelkes tagja is. Nézzük, hogy csinálja mindezt:

Mi motivált a jelentkezésben? Miért volt ez a szakkoli jobb választás, mint a többi?

Mindig is érdekelt az egyetemi lét, az egyetemmel kapcsolatos dolgok.  Szeretek itt lenni és – ha már itt vagyok, a legtöbbet kihozni az erre szánt időből. Nagyon kíváncsi ember vagyok, minden érdekel és szeretnék mindent a legjobban csinálni.

Andor György dékán úr szavai jutnak eszembe, amik az évnyitón hangzottak el:

„Talán itt valakinek az első, valakinek a többedik diplomája kerül megszerzésre, de arra biztatom Önöket, hogy barátkozzanak, építsenek kapcsolatokat, mert lehet ez a lehetőség az utolsó. Használják ki ezt a lehetőséget.”

Az életem folyamán a három diplomám megszerzése során az 1994-1999 évek idején még hallani sem hallottam ezen intézményi forma létéről. Majd 2013-2017 között a következő egyetememen csak a TDK felkészítést segítő egyoldalú szakkollégiumunk volt, ahol kifejezetten ezzel a céllal és csak nappali tagozatos hallgatókat vettek fel. Majd jött az újabb lehetőség, 2021-ben az ELTE GTK-n. Itt már nyitottak voltak a nappali és levelező tagozat, alap és mester szak mellett workshopok és műhelykurzusok indítására is. Illetve itt szembesültem azzal a ténnyel is, hogy majdnem minden kar, szak élhet a lehetőséggel és hozhat létre szakkolit. Továbbá átjárhatóak is ezek a lehetőségek az egyetemen belül. Tehát bővültek és szélesedtek a választási lehetőségek. 

Azt is kiemelném, hogy az újonnan létrejött Navratil Ákos Szakkollégiumban való aktív részvétel több hozzáadott értékkel bír, mint egy éveken át jól működő bejáratott, kialakított rendszerben dolgozni. Itt TE magad vagy a hozzáadott érték, az ötleteiddel, a javaslataiddal.

Melyik egyetemed elvégzését élvezted a legjobban?

A jelenlegi a legizgalmasabb. Mivel három területet ötvöz és nagyon gyakorlatias. Tulajdonképpen egy menedzsment szak, olyan tudást ad át, ami segíti, hogy egy szervezeti folyamatot és csapatműködést átláss. Éppen ezért az al-szakirányok is általánosabb tudást adnak. A vezetés-szervezés szak a szervezeti folyamatok hatékonyabbá tételére, az emberek hatékonyabb kezelésére nyújt megoldást, ezért van jogi, gazdasági, pszichológiai vonatkozása is.

Azt is érdemes kiemelni, hogy én olyan ember vagyok, akinek ebből a három irányból tevődik össze az érdeklődése, illetve a tapasztalata is. Egyrészt a gazdasági irány, amiben már megcsináltam egy diplomát. Pszichológia, ami az elmúlt években jött be, mint egy új terület. A jogi tudásomat autodidakta módon folyamatosan fejlesztem. Nagyon tetszik, hogy a szak tematikájában ez is megtalálható. Mindezek mellett nemcsak a lexikális tudást kérik vissza, hanem a gyakorlatba való átültetését is.

Mi motivált abban, hogy még ezt is bevállald gyerekek és munka mellett?

Mindenképpen elsődleges volt, hogy bővítsem a tudásom ezen a területen is. Illetve az, hogyha ebben a szférában vagyok, a saját gyermekeimnek is sokat tudok adni, segíteni. Kompenzálni akartam a munka negatívumát az iskola pozitívumával.

Hogy tudod mindezt menedzselni?

A nappali tagozat mellett döntöttem, mindezt azért, mert az anyagot több részletben, több ZH-val teljesítheted. A ZH-k nem számítanak bele a vizsgaalkalmakba, retorzió nem jár, ha nem tudsz elmenni, viszont csak nyersz, ha elmész. Így könnyebben szerezhető jó jegy, mint a teljes anyagból három vizsgalehetőséggel. Van mindenből megajánlott jegy szerzési lehetőség, szemben a levelező tagozattal, ahol csak néhány tárgyból van elővizsga lehetőség.  A számonkérés egyenletes eloszlása mellett van idő mindenre: a munkára, a családra. A saját szabadságom terhére minden pénteken bejárok az egyetemre, meghallgatom az órákat.  Kedden és csütörtökönként délután, munka után a szemináriumokon is részt veszek. Így hétfő-csütörtök munka és a szemináriumok, péntek a nappalis órák, szombat-vasárnap család. Éjszaka tanulás. Eközben a szakkoli.

Még van tervben valami, amit elvégeznél? 

Igen, az ELTE PPK szakirányú továbbképzése keretében a coach-üzleti edző képzés.

Szeretnék biztatni minden hallgatót, hogy csatlakozzon a szakkollégiumhoz! Szakkollégiumunk nyitva áll minden korosztály számára, legyen szó PhD, mester vagy alapképzésben résztvevőkről. Mint ahogyan olvashatjátok, mindenki számára nyújt valamit a szakkoli.

Oszd meg ezt a cikket!